PSRM

09 februarie 2021

Fracțiunea PSRM propune măsuri pentru prevenirea violenței împotriva copiilor

Deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco a făcut astăzi unele propuneri cu privire la reducerea nivelului de violență în școli și în curți.

Discursul deputatului a fost provocat de un caz care a avut loc recent într-una din școlile din Chișinău, unde copiii nu numai că au bătut și umilit o elevă, care a ajuns în spital, dar a postat și un videoclip pe internet.

Deputatul a menționat că, din păcate, remarcăm doar cazurile când situația este foarte gravă deja. Dar problema este că conflicte similare apar în alte școli, în curți, pur și simplu nu ies la suprafață.

În același timp, el a subliniat că nu trebuie să se caute vinovați printre copii. Ceea ce se întâmplă sunt deja consecințele deficienței și neatenției din partea părinților, a școlilor și a statului.

Vladimir Odnostalco a citat datele unui studiu realizat în 2019 în școlile din Republica Moldova cu privire la intimidare. Conform acestui studiu, 1 din 4 elevi nu mai doreau să trăiască din cauza a ceea ce li s-a întâmplat în școală sau în curte. 3 din 10 au avut gânduri suicidare cel puțin o dată.

Deputatul a analizat cadrul legislativ și de reglementare pentru prevenirea violenței asupra copiilor și a ajuns la concluzia că există multe lacune. Prin urmare, în pofida funcționării unor legi speciale, programe, planuri și manuale, situația nu se îmbunătățește.

Menționăm că școlile nu au suficient personal psihologic calificat. Astăzi, doar 425 de psihologi lucrează în școli pentru 580 de mii de elevi sau un specialist pentru 1365 de școlari.

„Este nerealist să lucrezi în astfel de condiții. Majoritatea școlilor nu au profesori. Cine investește în acești specialiști? Statul nu face nimic pentru dezvoltarea lor, pentru îmbunătățirea și schimbul de experiență cu colegii străini. Tot ceea ce se face are loc la inițiativa psihologilor din fondurile proprii”, a spus Vladimir Odnostalco.

Deputatul a propus mai multe măsuri pentru îmbunătățirea situației:

  1. Introducerea conceptului de intimidare în legislație și, pe baza acestuia, dezvoltarea strategiilor, programelor și instruirea specialiștilor.
  2. Completarea Codului Educației cu un articol despre non-violență în școli în ansamblu.
  3. Fracțiunea PSRM a înregistrat proiectul cu privire la statutul de psiholog și propune acceptarea acestuia în mod de urgență.
  4. Consolidarea formării profesorilor.
  5. Elaborarea unui pachet de instrumente pentru lucrul cu părinții.
  6. Fracțiunea PSRM a elaborat un proiect de lege privind majorarea salariilor psihologilor, psihopedagogilor și logopezilor.

„Dacă dorim să avem o societate sănătoasă, trebuie să depunem eforturi comune în acest sens”, a subliniat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă