PSRM

29 noiembrie 2018

Fracțiunea PSRM a părăsit plenul parlamentului

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a decis să părăsească plenul parlamentului în ziua de 29 noiembrie.

După cum a menționat președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, fracțiunea a părăsit sala de ședințe în semn de protest împotriva ignoranței celor mai importante inițiative, înaintate de socialiști, care ”ar stabili pacea și stabilitatea în societate înainte de alegerile parlamentare”.

În primul rînd, este vorba despre inițiativa șefului statului de anulare a deciziei majorității parlamentare de a pune pe seama cetățenilor legii cu privire la furtul miliardului furat din sistemul bancar. Inițiativa a fost respinsă, exact ca și proiectul de lege propus astăzi de fracțiunea PSRM, a remarcat Zinaida Greceanîi, că sunt și alte metode de recuperare a banilor furați.

A doua inițiativă importantă a fost introducerea moratoriului asupra vînzării, privatizării proprietăților de stat sau concesionare, pînă la stabilirea noului parlament și Guvern. Amintim că în decursul anului, socialiștii au propus în repetate rînduri audierea reprezentanților Guvernului și a Agenții Proprietate Publică despre situația financiar-economică a întreprinderilor de stat, care au fost și vor fi supuse privatizării. Fracțiunea PSRM consideră că întreprinderile trebuie să rămînă în proprietatea statului și să aducă venit acestuia.

Cea de-a treia inițiativă prevede moratoriul pentru orice acțiune în cadrul reformei administrativ- teritoriale planificate. Zinaida Greceanîi a reiterat că după alegeri guvernarea intenționează să păstreze primăriile doar în localitățile unde sunt cel puțin 5000 de locuitori. PSRM se opune unei astfel de reorganizări, care va contribui la separarea autorităților locale de cetățeni și la depopularea localităților țării.

Zinaida Greceanîi a anunțat că în perioada mandatului său, fracțiunea PSRM a venit cu 283 de proiecte de legi, dintre care 50 au fost acceptate, iar în proces legislativ sunt 101 inițiative. Multe dintre propunerile socialiștilor au fost respinse, iar apoi au fost înaintate din numele majorității, care a plagiat în decursul acestor patru ani. Însă, socialiștii consideră că dacă o lege este adoptată în interesul cetățenilor, atunci nu contează cine a venit cu aceasta.

Multe dintre inițiativele sociale respinse de parlament vor fi reînregistrate în următorul parlament, a remarcat Zinaida Greceanîi, accentuînd consecutivitatea activității Partidului Socialiștilor.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a declarat că această legislatură este cea mai rușinoasă și coruptă din istoria țării.  În premieră, 40 de deputați au trecut dintr-o fracțiune în alta, iar actualul parlament nu reprezintă voința poporului, exprimată în 2014.

Fracțiunea PSRM este unica care nu a conlucrat cu majoritatea parlamentară, nu a votat pentru nici un guvern. Toți acești patru ani de mandat, fracțiunea PSRM, a apărat interesele cetățenilor și a pledat pentru dizolvarea parlamentului”, a spus Vlad Batrîncea.

El a menționat că fracțiunea PSRM a scos la iveală mai multe scheme de corupție, fărădelegi și prima a informat cetățenii despre furtul miliardului. Socialistul a amintit că Igor Dodon a fost primul politician care a spus adevărul despre banii furați din sistemul bancar al țării.

”Din păcate, majoritatea parlamentară a plasat propriile interese și de partid mai presus de interesele cetățenilor și a poporului – remarcat deputatul Vladimir Odnostralco. – Prin urmare, nu sunt luate în considerare numeroase inițiative sociale pentru a proteja maternitatea și copilăria, pentru a sprijini tinerii, pentru a ajuta pensionarii și categoriile sociale neprotejate ale populației. Aparent, acești oameni nu leagă viitorul său și a copiilor săi cu Moldova”, a reiterat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă