PSRM

15 august 2019

PSRM: Majorarea impozitelor nu este o soluție pentru economia moldovenească

Astăzi, 15 august, înaintea ședinței sesiunii extraordinare a parlamentului, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a venit cu o declarație cu privire la proiectele de modificare a legii privind bugetul de stat pentru anul acesta. Reamintim că proiectul prevede unele schimbări în politica fiscală care au provocat nemulțumiri în rîndul reprezentanților mediului de afaceri.

Liderul fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea a declarat că amendamentele propuse de Guvern vor fi discutate de parlament în a doua lectură astăzi și că fracțiunea va fi obligată să le susțină, în pofida faptului că dezbaterile publice și consultările cu reprezentanții mediului de afaceri nu au avut loc.

Deputatul a explicat această decizie prin faptul că fracțiunea PSRM face parte din majoritatea parlamentară și a exprimat încrederea politică în executiv, care trebuie urgent să se asigure că bugetul primește fondurile necesare pentru plățile sociale din toamnă.

Fracțiunea înțelege că Guvernul a venit în funcție la jumătatea anului fiscal, iar pînă la această dată s-au acumulat probleme financiare de la guvernarea anterioară care trebuie soluționate. Din păcate, cabinetul de miniștri nu a avut suficient timp pentru consultări publice cu mediul de afaceri pe această temă.

Proiectul de modificări ale politicii fiscale a fost aprobat de guvern pentru a restabili cooperarea cu instituții financiare internaționale importante precum Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, a declarat deputatul, menționînd că Guvernul ar trebui să-și apere poziția în negocierile cu partenerii externi.

„Astăzi vom vota pentru modificările politicii fiscale, dar cu anumite condiții. După plecarea misiunilor FMI și luarea deciziilor cu FMI și Comisia Europeană în septembrie, Guvernul trebuie să poarte discuții publice cu mediul de afaceri, experții și societatea civilă, astfel încît toți cetățenii Republicii Moldova și, mai ales, reprezentanții mediului de afaceri să ne poată înțelege.

Este foarte important ca Moldova să primească susținere financiară externă, dar trebuie să înțelegem că finanțarea externă nu este o soluție la toate problemele existente. Considerăm că drept prioritate ar trebui să fie dezvoltarea durabilă a economiei naționale, crearea condițiilor pentru afaceri, dezvoltarea agricolă și producția”, a spus Vlad Batrîncea.

De asemenea, socialistul a remarcat că în octombrie-noiembrie, cînd va fi discutată politica fiscală pentru 2020, fracțiunea va cere revizuirea anumitor taxe în negocierile cu FMI.

“Vom fi mult mai categorici în ceea ce privește majorarea impozitelor. Credem că trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni acest lucru. Considerăm că avem posibilitatea să convingem FMI și alți parteneri externi că majorarea impozitelor nu este o soluție pentru economia moldovenească”, a subliniat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă