PSRM

25 ianuarie 2022

Fracțiunea BCS solicită Procuraturii Generale să ancheteze legalitatea acțiunilor lui Andrei Spânu în cadrul semnării contractului cu „Gazprom”

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a adresat către Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către Andrei Spânu, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în procesul de negocieri cu întreprinderea „Gazprom” din Rusia și de semnare a contractului de aprovizionare a Moldovei cu gaze naturale. Fracțiunea a cerut Procuraturii Generale să stabilească dacă aceste acțiuni conțin componente de infracțiune.

Deputații BCS consideră că reprezentanții guvernului nu au întreprins măsurile necesare pentru a evita criza, ținând cont de faptul că acordul de furnizare a gazelor naturale expira la 30 septembrie 2021.

„Domnul Spânu a neglijat obligațiile sale directe și responsabilitatea privind asigurarea securității energetice a țării și, începând cu luna august, înainte de expirarea contractului de aprovizionare cu gaze naturale, nu a mers la negocieri cu furnizorul, având pregătite propunerile părții moldovenești”, a declarat Oleg Reidman, deputat BCS, în cadrul unui briefing.

În consecință, acțiunile ministrului au provocat pierderi enorme cetățenilor, agenților economici și economiei în general.

Socialistul Petru Burduja a reamintit despre declarațiile din parlament ale prim-ministrului Natalia Gavrilița care, pe de o parte, a dat de înțeles clar că Andrei Spânu n-a avut împuterniciri pentru a semna protocolul de prelungire a contractului de livrare a gazelor naturale pentru o perioadă de 5 ani, iar pe de alta – calcularea prețului a fost propusă de către partea moldovenească și anume de ministrul Andrei Spânu.

Deputatul socialist Vasile Bolea a remarcat faptul că Procuratura Generală trebuie să stabilească dacă viceprim-ministrul într-adevăr n-a avut împuterniciri în momentul negocierilor și a semnării protocolului și că acest lucru trebuie să fie fixat în documente.

Totodată, BCS solicită Procuraturii Generale să investigheze faptul retragerii sumei de 1,7 miliarde de lei pentru capitalizarea „Energocom”, precum și lipsa de transparență în procesul achiziționării gazelor naturale din surse de alternativă la un preț mai mare.

Cetățenii Republicii Moldova plătesc astăzi un preț mult mai mare pentru gazele naturale din cauza neprofesionalismului și a incompetenței guvernanților, dar și a declarațiilor geopolitice ale conducerii țării, a declarat vicespeakerul parlamentului, socialistul, Vlad Batrîncea.

„De ce ne fac pe noi toți victime ale jocurilor geopolitice secrete de care Moldova nu este interesată, dar în care ne implică Maia Sandu. Vrem să aflăm răspunsuri la aceste întrebări. Vrem mai multă transparență în acțiunile autorităților”, a subliniat deputatul.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă