PSRM

23 ianuarie 2024

Fracțiunea BCS: cum este jefuită populația prin facturile pentru utilități

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită ANRE să nu admită o majorare a tarifului pentru transportul gazelor către consumatori, care a fost deja majorat de peste 10 ori la finele anului 2023. Deputații insistă pe stabilirea unor tarife adecvate pentru consumatori pentru a evita situația actuală în care, având pe piața mondială un preț la gaze de sub 300 USD, consumatorii moldoveni au plătit în 2023 circa 724 USD pentru mia de metri cubi de gaz. De asemenea, fracțiunea BCS propune ca ANRE să nu dispună de dreptul de a majora tarifele la resursele energetice mai mult de o dată pe an.

Declarații în acest sens au fost făcute de către deputații BCS Petru Burduja și Oleg Reidman în cadrul unui briefing la Parlament.

Oleg Reidman a amintit că, din 2021 a fost modificată legislația în domeniul energeticii în legătură cu implementarea așa-numitelor pachete energetice 2, 3 și 4 ale UE, care, așa cum eram asigurați, ar trebui să conducă la diversificarea surselor de energie și a prețurilor.

În 2022, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un „cunoscut raider în țara noastră”, a oferit un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a realiza „diversificarea” respectivă în scopul asigurării „securității energetice”.

Deputatul Petru Burduja a menționat că, prin contractarea unui împrumut pentru securitatea energetică, partea moldovenească s-a angajat nu doar să ramburseze împrumutul cu dobândă, ci și să coordoneze furnizorii de energie cu BERD și abia apoi să le permită să participe la licitații.

Acest lucru explică prețurile ridicate de achiziție, a căror logică nu constă în oferirea unor avantaje pentru populație, ci în asigurarea unor beneficii pentru partenerii de afacere și bancă nemijlocit. După cum se spune – doar afaceri, nimic personal. Drept urmare, consumatorii moldoveni trebuie să plătească dublu sau chiar triplu pentru serviciile comunale.

Mai mult, potrivit deputaților, „guvernarea a început să ”jongleze” cu rețelele. Conducerea companiei, ”Moldovatransgaz”, a fost pur și simplu impusă să dea rețelele de transportare a gazelor în arendă, fără concurs, companiei românești ”Vestmoldtransgaz”. Drept urmare, costul transportului de gaze a început să crească ca pe drojdii”.

Deputații au atras atenția asupra faptului că compania românească ”Vestmoldtransgaz”, care a primit fără concurs dreptul de a închiria rețele de gaze din Moldova, este deținută în proporție de 75% de ”Transgaz” România și 25% de BERD.

” În rezultatul afacerii, sumele de bani care sunt scoase din buzunarele consumatorilor se ridică la sute de milioane de euro”, a subliniat Oleg Reidman. – Și astăzi, compania care închiriază rețelele construite de întreaga societate moldovenească cere o majorare a tarifului cu încă 58%. ANRE acționează în interesul acestei companii și se angajează să examineze această cerere. Situația în cauză nu mai poate fi tolerată. Fracțiunea BCS propune limitarea capacității ANRE de a acționa la nesfârșit în interesul celor care fură din buzunarul consumatorilor.”

Petru Burduja a anunțat propunerile concrete ale BCS în acest sens: în primul rând – interzicerea majorării tarifului pentru transportul gazelor către consumatori, în al doilea rând – stabilirea unor tarife corecte de către ANRE și, în al treilea rând – interzicerea ANRE să majoreze tarifele mai mult de o dată pe an.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă