PSRM

30 martie 2017

Fracțiunea PSRM s-a expus împotriva anulării imunității deputaților

Astăzi, 30 aprilie, majoritatea parlamentară a aprobat în primă lectură proiectul de lege cu privire la  retragerea imunității deputaților.

Partidul Socialiștilor s-a expus categoric împotriva adoptării acestei legi, prezentată de deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu.

Potrivit socialiștilor, în condițiile unei justiții paralizate, această lege vine ca o presiune față de fiecare dintre deputații din opoziție

”Avem cazul primarului din Basarabeasca care a fost arestat doar pentru faptul că s-a autosesizat unei petiții a unui cetățean, lucru care de fapt nici nu ține de competența primarului. În cazul deputaților, intuiesc că astfel de lucuri se pot întîmpla cu oricare dintre noi. Printr-un oarecare pretext, orice deputat poate fi reținut, percheziționat și arestat”- a declarat deputatul Vasile Bolea.

Bolea_vasPotrivit lui, imunitatea parlamentară este o garanție față de abuzurile guvernării. Iar dacă să-i echivalăm pe toți în fața legii, atunci ar trebui să fie lipsiți de imunitate judecătorii și conducătorii Băncii Naționale a Moldovei, care au permis „furtul secolului“, consideră socialistul.

Poziția fracțiunii PSRM, în timpul dezbaterii acestui proiect de lege, a fost prezentată de Președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan.

El a menționat că, socialiștii nu vor vota acest proiect de lege pentru că nu doresc să participe într-un spectacol foarte prost. ”Vom expedia acest proiect Comisiei de la Veneția și vom vedea ce răspuns veți primi”.

De asemenea, Vladimir Țurcan a menționat că socialiștii nu vor vota această lege, și nu pentru că se tem de ridicarea imunității, ”ci pentru că suntem responsabili, avem ceva experiență și cunoaștem foarte bine ce înseamnă drept constituțional, drepturile omului și practica internațională”.

”Cine dintre dvs. poate pune mâna pe Biblie și susține că în R. Moldova există un sistem funcțional politic, justiție independentă, gradul măcar necesar, a democrației? ” – a adresat o întrebare retorică deputatul.

El a adus ca o justificare a poziției sale, o recomandare a Comisiei de la Veneția în cazuri similare din alte țări. Vladimir Țurcan a menționat că problema imunității parlamentare nu poate fi luată în considerare, fără a ține cont de funcționalitatea sistemului politic din țară.

”Din această perspectivă este absolut eronat de a trata imunitatea parlamentară exclusiv ca un privilegiu oferit de Constituție parlamentarului, ca o posibilitate de a se eschiva de la răspunderea penală ignorând cealaltă dimensiune și anume- funcția democratică de protecție a Parlamentului ca instituție și în particular a opoziției parlamentare”, – a subliniat socialistul.

Comisia de la Veneția notează că dacă în țară persistă un nivel scăzut de cultură politică, democrație și justiție, excluderea imunității parlamentare ar reprezenta nu doar o suprimare a unor garanții oferite de Constituție parlamentarului, dar ar fi și o amenințare directă la adresa opoziției.

”Imunitatea parlamentară se introduce doar în cazul în care țara se află în proces de tranziție spre democrație și are o experiență politică autoritară și când funcționarea normală a Parlamentului nu poate fi garantată prin independența puterii judecătorești”, – a prezentat recomandările Comisiei de la Veneția deputatul Vladimir Țurcan, pentru a justifica poziția fracțiunii.

Precizăm că anterior și Președintele Republicii Moldova și liderul socialiștilor, Igor Dodon a comentat inițiativa democraților cu privire la anularea imunității deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit lui, intenția democraților este să exercite presiuni asupra partenerilor din coaliție cât și a deputaților din opoziție.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă