PSRM

06 aprilie 2017

Fracţiunea PSRM a solicitat demisia ministrului Educaţiei, majorarea salariilor pedagogilor, introducerea disciplinei ”Istoria Moldovei” și prelungirea vacanței de Crăciun pentru elevi

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a solicitat astăzi, la sesiunea plenară a Parlamentului stoparea distrugerii sistemului de învățământ și demiterea ministrului Corina Fusu care a fost acuzată de deputați de incompetență.

„Toți ne dorim ca copiii noștri să fie sănătoși. Dar, în realitate, ne confruntăm cu faptul că, folosind schemele de corupție, copiii noștri sunt otrăviți. Fiecare dintre noi vrea ca copiii noștri să fie erudiți și inteligenți. Dar, în realitate prin proiectele prezentate de către Ministerul Educației psihicul copiilor noștri este distrus. Reieșind din situația actuală din domeniul educației, fracțiunea PSRM înaintează în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova o moțiune simplă, – a declarat deputatul PSRM Adrian Lebedinschii.

Socialistul a menționat că, în timp ce în sistemul de învățământ, regulile sunt în continuă schimbare, copiii nu reușesc să se adapteze la ele, curriculum-ul este supraîncărcat, guvernul reduce vacanțele de Crăciun pentru elevi, iar în grădinițe se introduce vacanța de vară timp de 42 de zile. Și în acest caz, salariul profesorilor și a personalului din grădiniță rămâne mizerabil de 1040 – 1200 de lei.

În pofida numărului mare de probleme nesoluționate, ministrul este preocupat de promovarea ideilor unioniste în sistemul de învățământ, în pofita faptului că Republica Moldova este un stat suveran și independent.

Încălcând prevederile constituționale, ministrul Educației a emis o circulară potrivit căreia a impus toate instituțiile de învățământ să desfășoare în perioada 27-31 martie 2017, săptămâna Educației Istorice, dedicată marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Țării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.

Socialiștii au solicitat ca ministrul Educației să fie audiat în această privință în Parlament și să fie demis.

Potrivit inițiativei socialiștilor, guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a majora salariile profesorilor, să revizuiască programele școlare și să introducă subiectul «Istoria Moldovei» în loc de «Istoria românilor», să restabilească durata vacanșelor școlare de Crăciun – din 24 decembrie până la 15 ianuarie și, de asemenea, să stopeze politica dezastruoasă de lichidare a instituțiilor de învățământ.

Potrivit Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, inițiativa socialiștilor va fi examinată la următoarea reuniune a Biroului permanent al Parlamentului, în cadrul căreia se va decide data ședinței.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă