PSRM

05 noiembrie 2019

Fracțiunea PSRM a discutat subiecte de actualitate cu șeful statului

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-a întrunit astăzi în prezența Președintelui Republicii Moldova, domnul Igor Dodon. Șeful statului a solicitat să aibă o consultare cu fracțiunea PSRM pe mai multe subiecte importante ce țin de sfera scocială, economică și politică.

Subiectele abordate au vizat modalitatea de consolidare a actualei majorități parlamentare și eficientizare a actului de guvernare. În acest sens, președintele țării a insistat pe importanța extinderii majorității politice în teritoriu și în special în Consiliul Municipal Chișinău, astfel încît în cel mai scurt timp să se poată începe munca în folosul cetățenilor.

În același timp, șeful statului și-a expus îngrijorările legate de lipsa de eficiență a Guvernului și percepția tot mai negativă pe care o au cetățenii privind activitatea acestuia. Președintele Igor Dodon a dorit să consulte opinia fracțiunii PSRM pe acest subiect, să identificăm împreună cele mai bune măsuri pentru a eficientiza activitatea guvernării.

Cele mai mari îngrijorări remarcate în discuție sunt legate de deficiențele grave din sectorul economic și social, lipsa totală de viziune și acțiuni pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, dar și situația dramatică din domeniul securității cetățenilor, unde se înregistrează zilnic situații care pun în pericol viața lor. Pînă la această oră instituțiile responsabile s-au dovedit a fi incapabile să gestioneze situația, nu au reușit să vină cu soluții și acțiuni concrete pentru protejarea cetățenilor.

În acest sens s-a convenit că urmează să aibă loc discuții cu Guvernul și responsabilii din ministerele de resort, inclusiv audieri parlamentare, discuții cu partenerii de coaliție, astfel încît să fie găsite cele mai bune căi de eficientizare a activității Guvernului. Discuțiile vor viza inclusiv propuneri de remaniere a unor miniștri care gestionează deficitar domeniile pe care le adiministrează.

Un alt subiect discutat de președintele Igor Dodon cu fracțiunea PSRM a fost cel legat de reforma justiției. Președintele a mulțumit PSRM că a susținut toate proiectele care vizau reformarea justiției, și a exprimat încrederea că fracțiunea noastră va sprijini la fel de activ acest domeniu vital pentru viitorul țării. În același timp s-au discutat problemele care au apărut în implementarea acestor reforme, elementele critice din avizul Comisiei de la Veneția pe marginea conceptului propus de Guvern, confuzia creată în jurul concursului organizat de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului procuror general, modalitatea în care anumiți actori politici încearcă în continuare să deturneze acest concurs, fiind deja încălcat termenul legal de 1 noimbrie, cînd Guvernul urma să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor 4 candidați, care au trecut etapa de preselecție. Toate aceste teme reprezintă îngrijorări majore și urmeaz a fi tratate cu maximă seriozitate de fracțiunea PSRM pentru a nu permite nici un fel de derapaj sau ingerință politică în justiție.

Tematica abordată astăzi în cadrul întrevederii cu Președintele Republicii Moldova urmează să fie analizată și în cadrul Consiliului Republican al PSRM, care va avea loc în următoarea perioadă, unde vor fi luate și deciziile politice potrivite pentru a ne putea respecta angajamentul făcut în fața cetățenilor, acela de a susține un guvern care lucrează pentru ei.

Fracțiunea PSRM l-a asigurat pe șeful statului de toată susținerea în activitatea sa menită să asigure stabilitatea politică în țară, o guvernare eficientă pentru oameni, care să le aducă o viață mai bună, o viață mai sigură și acces la o justiție echitabilă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă