PSRM

01 iulie 2016

Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă contra ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari

Astăzi, fracţiunea PSRM în Parlamentul RM a înregistrat o moţiune simplă asupra activităţii Ministrului Justiţiei al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari. Socialiştii afirmă că prin acţiunile sale, ministrul a adus prejudicii grave statului Republica Moldova.

În textul moţiunii este indicat că “activitatea Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova în ultimele cinci luni a fost compromisă de o serie de acţiuni ale conducerii, pe alocuri nechibzuite, dar în cele mai dese cazuri intenţionate şi conştiente, care au adus prejudicii grave atît statului Republica Moldova în sens material şi de imagine, cît şi societăţii întregi şi cetăţenilor în particular. Cu regret, aceste acţiuni continuă şi în prezent, iar prejudiciile se datorează în special lipsei profesionalismului şi luării unor decizii incorecte, uneori evident ilegale de către conducătorul acestui minister, domnul Vladimir Cebotari”.

Potrivit socialiştilor, Cebotari nu şi-a respectat promisiunea de a-i trage la răspundere materială pe funcţionarii de stat, vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, făcînd acest lucru selectiv şi formal, doar pe unele dosare, în care prejudiciul cauzat statului a fost minim.

„Vladimir Cebotari anunţa cu mult fast despre iniţierea unor acţiuni în regres împotriva funcţionarilor de stat vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În primul rând, vom menţiona că, această acţiune a fost iniţiată în mod selectiv, nefiind înaintate pretenţii pe marginea tuturor dosarelor pierdute la CEDO, mai ales pe cauzele unde Republica Moldova a pierdut sume mari de bani. În acelaşi timp, deşi ministrul justiţiei şi-a asumat obligaţia de a transparentiza activitatea ministerului, instituţia a refuzat prezentarea unor informaţii publice legate de examinarea cauzelor la CEDO, fiind necesară intervenţia instanţelor de judecată şi a Curţii Constituţionale pentru a putea accede la informaţii,” se menţionează în moţiune.

Fracţiunea PSRM susţine că deşi ministrul Justiţiei se pronunţă pentru oferirea unui rol mai activ judecătorului la examinarea cauzelor în instanţa de judecată, proiectele iniţiate de minister vizează limitarea acestui rol al judecătorului şi au drept scop intimidarea sistemului judecătoresc şi subordonarea lui  politică: „Ministrul Justiţiei este tentat să retragă o serie de drepturi ale instanţelor de judecată la examinarea cauzelor şi impunerea unor obligaţii nejustificate, excluzînd orice marjă de apreciere a instanţei. Este regretabilă participarea ministrului justiţiei, la acţiunea de ,,execuţie publică” a unor judecători, prin intermediul CSM. De altfel, această acţiune are drept scop de a intimida sistemul judecătoresc şi de a-l subordona politic”.

În moţiunea simplă asupra activităţii ministrului Justiţiei, socialiştii  mai atenţionează că, persoana ministrului Cebotari este compromisă, inclusiv prin faptul că desfăşoară activităţi în paralel cu funcţia deţinută. Este vorba despre lansarea companiei aeriene „Fly One” imediat numirii sale în funcţie. De altfel, un fost membru al PD, Andrei Popov, a declarat public că, scopul lansării „Fly One” este falimentarea companiei de stat „Air Moldova”.

Amintim că socialiştii au depus moţiuni simple şi au chemat la raport în Parlament pe ministrul Educaţiei, ministrul Apărării şi cel al Finanţelor. Astăzi pe ordinea de zi a legislativului se află moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

 

Găsiţi ataşat textul moţiunii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă