PSRM

15 iulie 2016

Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă asupra activităţii Ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al RM, Vasile Bîtca

Astăzi, fracţiunea PSRM în Parlamentul RM a înregistrat o moţiune simplă asupra activităţii  Ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al RM, Vasile Bîtca. Socialiştii afirmă că de la investirea domnului Bîtca în funcţia de ministru, Ministerul pe care îl conduce s-a transformat în minister al feudalizării Republicii Moldova.

În textul moţiunii este indicat că “Pe parcursul activităţii domnului Bîtca, actuala conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a dat dovadă de incompetenţă şi a ratat atingerea tuturor obiectivelor propuse. Organizat sub forma unui mecanism de promovare a intereselor personale şi de partid, a reuşit să producă o reacţie negativă şi mari nemulţumiri din partea întregii societăţi. Lipseşte viziunea strategică în vederea asigurării dezvoltării teritoriale, regionale  a Republicii Moldova. Pînă în prezent, nu a fost aprobat Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, Planurile de amenajare a teritoriilor Regiunilor, Planurile de amenajare raionale şi locale lipsesc practic în majoritatea autorităţilor publice locale”.

Potrivit socialiştilor, dezvoltarea regională este dezorientată în asigurarea unui echilibru teritorial al dezvoltării infrastructurii de utilităţi şi servicii. Lipsa unei imagini clare referitor la ce fel de infrastructură de utilităţi şi servicii există în teritoriu şi cum ea este distribuită, conferă procesului de dezvoltare regională un caracter haotic.

„Ministerul nu coordonează şi nu monitorizează activitatea în domeniul proiectării obiectivelor de construcţie, nu efectuează verificarea sau expertizarea proiectelor elaborate, la fel, nu efectuează expertizele tehnice ale obiectelor deja existente, în conformitate cu prevederile legale. Despre gravitatea situaţiei şi pericolul iminent la care sunt supuşi în fiecare zi cetăţenii noştri, ne vorbesc şi surpările de teren  de pe str. Miron Costin, 9, cînd pe teritoriul unui şantier de construcţie s-a surpat un mal, în urma căruia a fost deteriorat pavajul pietonal şi scările de la intrarea în sediul unei bănci comerciale. Ulterior, procuratura a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor,” se menţionează în moţiune.

Una din consecinţele ineficienţei activităţii ministerului este izbucnirea scandalului diplomatic cu implicarea ambasadei Franţei la Chişinău. ”La data de 1 iulie 2016 Ambasada Franţei a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene că îşi sistează activităţile consulare în Republica Moldova. Aceasta s-a întîmplat după ce în preajma ambasadei a răsărit un imens complex rezidenţial. Lucrările de construcţie, care au loc în lipsa unei autorizaţii, le dau bataie de cap reprezentanţilor corpului diplomatic, care spun că nu pot activa din cauza zgomotului infernal, dar şi a obiectelor care, din cînd în cînd , cad de pe şantier”.

Fracţiunea PSRM susţine că pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniu, ministerul trebuie să vină cu propuneri de amendare a legislaţiei în vigoare prin care obiectivele construite în mod neautorizat, pe terenuri proprietate publică, să fie transmise în proprietate publică. Trebuie să fie majorate amenzile pentru ilegalităţile din sfera de referinţă. Ministerul trebuie să elaboreze şi să transpună în practică un regulament privind procedura de combatere şi demolare a construcţiilor neautorizate. În cazul depistării construcţiilor neautorizate, Ministerul şi subdiviziunile lui trebuie să întreprindă măsuri de sancţionare prin retragere a licenţelor şi a certificatelor de atestare a agenţilor economici şi persoanelor atestate, implicate în executarea lucrărilor.

Amintim că fracţiunea PSRM a înregistrat până acum moţiuni simple contra Corinei Fusu, Ministru al Educaţiei, Anatol Şalaru, Ministru al Apărării, Octavian Armaşu, Ministrul Finanţelor, a Ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc, Ministrului Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş dar şi a viceprim-ministrului, Gheorghe Brega. Iar astăzi pe ordinea de zi a legislativului este inclusă examinarea moţiunii simple asupra activităţii Ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Găsiţi ataşat textul moţiunii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă