PSRM

05 septembrie 2022

Fracțiunea municipală a PSRM: Agenția de mediu trebuie să se implice în lupta cu ambrozia

Președintele fracțiunii PSRM din consiliul municipal Chișinău, Alexandr Odințov, și consilierul municipal Alexandra Tolocico, au susținut un briefing în cadrul căruia au abordat două subiecte importante pentru capitală: lupta împotriva ambroziei dăunătoare sănătății și săpăturile arheologice din capitală.

Referindu-se la primul subiect, Alexandra Tolocico a subliniat lipsa de coordonare dintre ministerul Sănătății și direcția municipală de profil.

„La inițiativa Partidului Socialiștilor, au fost deja alocați bani la nivel municipal pentru combaterea ambroziei, dar pentru a rezolva eficient problema este necesară implicarea Guvernului „, a menționat consilierul municipal.

De asemenea, fracțiunea PSRM propune majorarea amenzilor pentru proprietarii de terenuri care nu luptă cu ambrozia. În același timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția de mediu trebuie să se implice în lupta împotriva ambroziei în teritoriile adiacente municipalității, dat fiind că autoritățile locale nu dispun de fonduri în acest scop.

Alexandra Tolocico a adăugat că în urmă cu două săptămâni, consilierii municipali PSRM au solicitat șefului direcției generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, să prezinte lista medicamentelor care ajută să depășim efectele alergice provocate de ambrozie. Acestea ar putea fi incluse în lista medicamentelor compensate. De asemenea, este necesar să se perfecteze listele persoanelor care sunt alergice la această plantă.

În altă ordine de idei, Alexandr Odințov a vorbit despre faptul că consilierii municipali din PSRM au lansat inițiativa de a efectua cercetări arheologice la Chișinău încă în 2021. În rezultat, în bugetul municipal au fost prevăzute 5 milioane de lei în aceste scopuri. Cercetările arheologice au demarat în câteva sectoare din capitală, iar Partidul Socialiștilor intenționează să continue oferirea de asistență bugetară pentru astfel de cercetări.

Totodată, Odințov a subliniat că ministerul Culturii Republicii Moldova nu participă la aceste lucrări, motiv pentru care fracțiunea municipală PSRM solicită Guvernului să includă în bugetul republican anumite surse pentru efectuarea săpăturilor arheologice, restaurarea obiectelor arhitecturale și arheologice.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă