PSRM

11 aprilie 2024

Fracțiunea BCS: Recensământul populației din acest an reprezintă o imixtiune gravă în viața privată a omului

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, președintele fracțiunii BCS, împreună cu deputații BCS Bogdan Țîrdea, Constantin Starîș și Diana Caraman au susținut un briefing în cadrul căruia s-au expus critic față de Recensământul Populației și Locuințelor 2024.

Bogdan Țîrdea a menționat că recensământul populației care a demarat în Moldova a bulversat, a creat panică și anumite temeri în întreaga societate din cauza întrebărilor formulate în chestionar, scopul cărora nu este clar.

”Este un recensământ, un interogatoriu, sau o tentativă de inventariere a întregii averi, proprietăți, imobile, pe care le au cetățenii, în nu se știe ce scopuri?”, a remarcat deputatul referindu-se la întrebări precum: Care este numărul dumneavoastră de telefon? Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024? Care a fost motivul absenții în această locuință? Peste câte luni intenționași să plecați din această locuință? De ce etnie sau naționalitate vă considerați? Doriți să declarați o altă etnie? etc.

Totodată, Bogdan Țîrdea a subliniat că amenda de 2.500 lei pentru refuzul de a completa acest chestionar este o gravă încălcare a Constituției Republicii Moldova, a drepturilor omului, prin care cetățeanul este lipsit de dreptul la alegere. Deputatul a solicitat excluderea întrebărilor deplasate și anularea amenzilor.

În context, Diana Caraman s-a adresat conducerii țării, guvernului, reprezentanților Biroului Național de Statistică să ofere cetățenilor explicații clare de ce și în ce scopuri a fost elaborat un asemenea chestionar.

Vlad Batrîncea a subliniat că recensământul din acest an reprezintă o imixtiune gravă în viață privată a omului, încălcarea drepturilor fundamentale, precum dreptul la viață privată protejată, locuință protejată, relații de familie protejate.

Vicepreședintele Parlamentului a atras atenția asupra stilului de guvernare PAS care constă în crearea atmosferei de frică în societate, oamenii fiind speriați cu război, sau cu amenzi usturătoare dacă nu vor răspunde la întrebările guvernării.

Vlad Batrîncea a accentuat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va întreprinde mai multe acțiuni pentru restabilirea normelor democratice în Republica Moldova.

”În cel mai scurt timp vom veni cu anumite recomandări juridice pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată vom face demersuri către partenerii din cadrul Uniunii Europene și a Consiliului Europei în vederea expertizării acestei proceduri, ca să vedem conformitatea recensământului cu normele la care declarativ tinde guvernarea PAS. Înțelegem că cetățenii Republicii Moldova, nu sunt doar indignați, dar și speriați. Trebuie să fim alături de cetățeni și să restabilim normele democratice în țara noastră”, a concluzionat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă