PSRM

21 septembrie 2023

Fracțiunea BCS nu susține prelungirea stării de urgență și anunță înaintarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Recean

Astăzi, fracțiunea BCS a susținut un briefing în cadrul căruia și-a exprimat dezacordul cu ignorarea inițiativelor opoziției de către majoritatea parlamentară PAS, a criticat dur intenția guvernării de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova și a anunțat că la următoarea ședință plenară a Parlamentului va înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean.

”Trebuie să înțelegem că Moldova timp de doi ani este condusă de o Comisie pentru Situații Excepționale, care este mai presus decât legea, decât Constituția și poate aproba orice decizii. Se fac achiziții dubioase, numiri în funcții responsabile a persoanelor implicate în scandaluri de corupție, achiziții la prețuri astronomice a resurselor energetice și alte lucruri care într-o perioadă rezonabilă trebuie să fie examinate de procuratură”, a menționat în debutul briefingului Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS.

Liderul PSRM a subliniat că azi opoziția parlamentară a îndemnat din nou guvernarea să revină la normalitate, să respecte legile țării, să fie audiat Guvernul, să fie prezentate rapoarte despre activitatea acestei Comisii și a banilor publici alocați în scopuri dubioase, dar nu a fost auzită.

”Guvernarea ignoră populația țării noastre, poziția oamenilor care sunt obosiți de această stare de urgență. În loc să revină la normalitate guvernarea sperie cetățenii, petrece exerciții militare pe terenurile și în grădinile oamenilor fără ca aceștia să fie informați, blochează activitatea agenților economici, împrumută miliarde de lei care sunt distribuiți netransparent. Oamenii pleacă din RM, iar guvernarea continuă în aceiași manieră.”

Președintele fracțiunii de opoziție a subliniat că în situația dată, așa cum s-a anunțat anterior, la următoarea ședință a Parlamentului va fi înaintată o moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean în care se va solicita demisia cabinetului de miniștri care primesc salarii bune, dar în realitate se ocupă de scheme și sperie cetățenii.

”Moțiunea de cenzură a fost consultată și cu partidele extraparlamentare și alte forțe politice care confirmă că societatea vrea schimbări. Cea mai scurtă cale spre anticipate este demisia acestui guvern, iar cetățenii trebuie să iasă din nou la alegeri și să decidă cine trebuie să-i guverneze”, a punctat Vlad Batrîncea.

Vladimir Voronin, președintele PCRM, a remarcat că starea de urgență se instituie doar pentru o anumită perioadă de timp, în situații excepționale când trebuie de rezolvat ceva urgent, dar nu abuziv, pentru o perioadă de peste doi ani. Asemenea comportament dă dovadă de lipsă de profesionalism, de incapacitatea de a soluționa problemele țării.

”Vom organiza referendumuri, vom convoca lumea, vom petrece acțiuni de protest. Nu putem tolera distrugerea Moldovei, pierderea independenței și suveranității țării. Situația este foarte serioasă și starea de urgență nu hotărăște nimic”, a remarcat Voronin.

Deputatul Inga Sibova și-a exprimat indignarea față de refuzul guvernării de a obține informații de la ministerul Apărării despre exercițiile militare ce se desfășoară în satele Moldovei, dar ”ei nu doresc să asculte ce se petrece în țară pentru că trăiesc într-o lume paralelă și pentru că se tem de oameni”.

Adrian Albu, deputat BCS a punctat acțiunile înfăptuite de actualii ”pseudoguvernanți” sub umbrela stării de urgență. ”Avem cele mai mari prețuri la gaz, din cauza schemelor dubioase de achiziție a gazului. Sunt falimentate afacerile antreprenorilor mici și mijlocii, fiind aduși la putere marii rechini, care probabil sunt sponsorii guvernării. Au subjugat total justiția, având ca membru CSM persoană cu dosar penal etc. Ei sunt cei care ne fură, ne subjugă și ne închid gura”.
Oleg Reidman, deputat BCS a remarcat că fracțiunea a propus excluderea din ordinea de zi a trei acorduri din domeniul energetic din cadrul CSI. Deputatul și-a exprimat regretul că Moldova, având posibilitatea prin aceste acorduri să negocieze direct condiții avantajoase de livrare a energiei pentru țara noastră, nu beneficiază de aceste instrumente.

”Guvernarea actuală are drept prioritate promovarea unei politici de loialitate față de patronii din exterior și nu a intereselor și neutralității Moldovei”, a conchis Reidman.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă