PSRM

28 martie 2024

Fracțiunea BCS a prezentat un proiect de lege de susținere a producătorului autohton

Astăzi, deputatul BCS, Petru Burduja, a prezentat proiectul de lege nr. 142, din 24 mai 2023 cu privire la comerțul intern care are drept scop principal introducerea obligației comercianților de a achiziționa și de a asigura expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, precum și a obligației acestora de a publica în internet, pe pagina web, varietatea produselor autohtone disponibile în rețeaua de distribuție la compartimentul separat „Produs autohton – Fabricat în Moldova”.

Deputatul a menționat că este un proiect destul de important, necesitatea căruia se reflectă și în datele statistice și în preferințele consumatorilor și în doleanțele producătorilor.

”Este o măsură promoțională de susținere a producătorului autohton și de promovare a produselor noastre moldovenești”, a menționat Petru Burduja, adăugând că în conformitate cu datele unui studiu în domeniu, 85% din consumatorii țării noastre procură produse alimentare din lanțurile comerciale. Dintre aceștia – 65% consideră important și foarte important ca pe rafturi să fie prezente produsele autohtone în proporție de cel puțin 70 la sută.

Potrivit lui Petru Burduja, lista produselor alimentare, sau nomenclatorul produselor care sunt necesare pe tot parcursul anului va fi elaborat de Guvern, și va putea fi actualizat o dată în trimestru.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a salutat examinarea acestui proiect atât de așteptat de producătorii și consumatorii din RM, proiect care a fost înaintat de nenumărate ori în ordinea de zi a ședințelor Parlamentului, dar respins de majoritatea parlamentară PAS.

”Este important să avem politici ale statului care să sprijine sectorul agricol și să contribuie la dezvoltarea economică a țării. Dacă am ajuns să importăm făină și mălai, cred că ceva nu e bine cu organele statului. Proiectul propus poate fi un prim pas în direcția corectă pentru renașterea și revitalizarea sectorului agricol”, a menționat Vlad Batrîncea.

Proiectul nu a fost susținut de majoritatea PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă