PSRM

15 septembrie 2022

Fracțiunea BCS a înaintat o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova. Proiectul a fost prezentat în plenul Parlamentului de către deputatul socialist Vasile Bolea.

Vasile Bolea a menționat că moțiunea de cenzură este motivată prin faptul că la momentul de față Republica Moldova este condusă de un Guvern, care nu mai are legitimitate politică, deoarece îi lipsește susținerea suveranului în acest stat, susținerea poporului. ”Acest Guvern este hotărât să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova, doar pentru a câștiga simpatiile birocrației cancelariilor străine”, a citat deputatul.

Totodată, de la investirea Guvernului condus de Natalia Gavrilița acum un an, Republica Moldova trăiește în permanentă criză – pandemică, energetică, economică și socială. Din cauza incompetenței acestei guvernări – inflația pentru anul 2022, conform prognozelor, va depăși 40% anual, se atestă creșteri galopante la produse alimentare și serviciile comunale care au adus în pragul sărăciei masele largi ale populației, iar economia țării în prag de faliment.

”Pierderea controlului asupra creșterii prețurilor la energie și combustibil a generat o inflație record de peste 35% pentru 9 luni ale anului. Creșterea prețurilor la gazele naturale (cu peste 600%), energia electrică (cu peste 70%) a dus la explozia prețurilor la produsele alimentare de bază (cu peste 71%) și medicamente (cu peste 63%). Datoria publică crește în fiecare săptămână și poate apărea riscul incapacității de plată a statului. În această ordine de idei Guvernul nu a găsit alte soluții decât să se crediteze cu o rată de peste 21% de la băncile comerciale. Companiile moldovenești au fost îngenunchiate. Nefiind sprijinite prin programe concrete de stimulare pe timp de pandemie, mii de întreprinderi mici și mijlocii au falimentat. Afacerile construite cu greu în ani de zile, au fost distruse în câteva luni de exponenții Guvernului Gavriliță”, se subliniază în partea de motivare a moțiunii de cenzură.

BCS susține că Guvernul Gavrilița în loc să întreprindă acțiuni de atenuare a crizelor se preocupă doar de interesele clanului politic PAS. Sunt promovate reforme dubioase, sunt distruse domenii întregi de funcționare a statului, sunt instituite mai multe scheme de corupție și protecționism decât în perioada statului capturat.

”Dacă acest guvern nu va fi demis, dacă nu vom construi o Țară pentru toți moldovenii, vom deveni un stat din care toți oamenii vor pleca. Din păcate doamna Natalia Gavrilița și cei din majoritatea parlamentară care o susțin, au arătat unei țări întregi că interesele partinice și de grup sunt mai presus decât interesele țării. Cumetrismul de la guvernare trebuie să înceteze. Unica posibilitate de a termina cu această guvernare a cumetrilor și verișoarelor este de a demite acest Guvern incompetent”, – se mai spune pe finalul moțiunii înaintate.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă