PSRM

17 noiembrie 2022

Fracțiunea BCS a depus astăzi o moțiune simplă împotriva politicilor ministerului Justiției și a ministrului Sergiu Litvinenco

Așa cum au promis anterior, astăzi, la ședința în plen a Parlamentului, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat o moțiune simplă asupra politicilor desfășurate de Ministerul Justiției în domeniul justiției.
Documentul a fost citit în plen de deputatul socialist Vasile Bolea.

Potrivit textului moțiunii, pe parcursul unui an, partidul de guvernământ a făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă, iar ministerul Justiției a creat un sistem prin care anumiți procurori sau judecători acționează doar la directivele prețioase ale partidului-stat sau a exponentului său de la Ministerul Justiției.

”Întreaga societate a urmărit acele acțiuni privind subjugarea activității Consiliului Superior al Magistraturii. Acum această instituție este paralizată. De trei ani nu se organizează Adunarea Generală a Judecătorilor, iar actuala
componență CSM nu prezintă raportul său de activitate în fața judecătorilor. În această ordine de idei, ministerul nu a întreprins nicio acțiune privind deblocarea situației, iar această componență a CSM să răspundă în fața adunării judecătorilor”, a citat Bolea, menționând că încercarea grosolană de a controla puterea judecătorească, dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională și o încălcare a principiului separației puterilor în stat.

Prin moțiunea înaintată se solicită:

1.Restabilirea statului de drept prin înaintarea acțiunilor privind declararea nuli-tății actelor de numire în funcție a procurorilor-șefi în diferite subdiviziuni a Procuraturii din cauza planării suspiciunilor rezonabile privind trucarea concursurilor.

2.Scoaterea de sub control politic a sistemului procuraturii prin modificarea legislației, unde ministrul justiției să fie exclus din componența Consiliului Superior al Procurorilor.

3.Reevaluarea proceselor pornite de reformă în justiție prin prisma excluderii factorului politic de influențe nejustificate și asigurarea unui proces transpa-rent de transformări pozitive în justiție.

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa socialiștilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă