PSRM

02 februarie 2016

Discursul liderului PSRM Igor Dodon în cadrul Forumului “Găgăuzia-2016: trăinicia autonomiei”. (or. Comrat)

Stimaţi participanţi ai Forumului!

În perioada celor 24 de ani ai independenţei Republicii Moldova, „partenerii” noştri occidentali n-au încetat să ne dea lecţii de democraţie. Dar, ei au o abordare specifică pentru noţiunea de democraţie – există democraţie „corectă”, care le este comodă, şi există democraţie “incorectă”, cînd poporul unei ţări întregi spune lucruri care nu sînt pe placul păpuşarilor locali sau străini.

Acum 2 ani în urmă, locuitorii Găgăuziei au săvîrşit o faptă curajoasă şi demnă – ei şi-au expus opinia vizavi de destinul ţării în cadrul unui referendum consultativ la care a participat majoritatea populaţiei. Anume astfel de acţiuni reprezintă o formă de democraţie directă.

Ţin să menţionez faptul că poporul Găgăuziei şi-a expus viziunea asupra viitorului întregii Moldove, şi nu doar a unei părţi a ţării. Referendumul nu a fost o acţiune separatistă, ci a însemnat un gest patriotic din partea unor oameni îngrijoraţi pentru soarta Patriei lor mari – Republica Moldova. Acesta a fost răspunsul la întrebarea dacă autonomia Găgăuză s-a afirmat în calitate de parte constitutivă al statului integru.

20160202-191 - CopyDar, organele de judecată, controlate de Plahotniuc, au încercat să interzică găgăuzilor chiar şi un astfel de sondaj consultativ, care nu are putere juridică! Vă rog să pătrundeţi în absurditatea situaţiei – într-un stat democratic, unui întreg grup de persoane îi este lezat dreptul de a se expune pe marginea unei chestiuni de importanţă majoră, o chestiune crucială pentru destinul ţării!

Cu toate acestea, nici un fel de restricţii nu au putut opri societatea găgăuză. Referendumul a avut loc şi noi îi cunoaştem rezultatele. 98 la sută din locuitorii Găgăuziei s-au pronunţat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Găgăuzii au demonstrat întregului popor al Moldovei un exemplu de curaj, de maturitate şi responsabilitate civică.

Acum doi ani în urmă, Partidul Socialiştilor a susţinut întrutotul referendumul din Găgăuzia şi s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum similar la nivelul întregii ţări. Şi asta pentru că Partidul Socialiştilor  promovează aceleaşi valori pentru care s-a pronunţat Găgăuzia la acest referendum. Vectorul geopolitic, pe care l-a sprijinit Găgăuzia, îl sprijină şi Partidul Socialiştilor.

20160202-008 - CopyÎn cadrul Congresului XIII al PSRM, care a avut loc recent, a fost adoptat documentul strategic “Progresul moldovenesc: 10 paşi spre Făurire”. Unul din punctele acestui document prevede integrarea Euroasiatică drept garanţie a dezvoltării ţării şi soluţionării problemelor sociale. În Est se află ţările frăţeşti. Acolo locuiesc şi lucrează rudele şi persoanele noastre apropiate. Acolo sînt pieţele noastre de desfacere tradiţionale, iar alte pieţe de desfacere noi nu vom avea.

Astăzi, în cadrul acţiunilor generale de protest, forţele de opoziţie au decis aplicarea unui moratoriu temporar asupra tuturor lozincilor geopolitice. Cînd o corabie este pe cale să naufragieze sau cînd nava a fost capturată de piraţi, cei de pe corabie nu se gîndesc la cursul corabiei, ci la salvarea navei şi a pasagerilor.

Cu toate acestea, Partidul Socialiştilor nu va renunţa nicicînd la scopul său strategic – integrarea euroasiatică. Noi nu vom abandona nicicînd acest curs. Atîta timp cît Partidul Socialiştilor va fi reprezentat în Parlament, noi vom apăra voinţa poporului Găgăuziei, exprimată în cadrul referendumului din 2 februarie, 2014.

Totodată, principalul moment pentru care noi am sprijinit referendumul din Găgăuzia îl reprezintă ataşamentul nostru pentru valorile democratice. Sîntem convinşi că toate soluţiile în Moldova trebuie să fie luate şi aprobate de popor. În Constituţia ţării este clar indicat că suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova. Guvernul, Parlamentul şi preşedintele ţării nu sînt domnitorii ţării, ci slugile şi reprezentanţii poporului.

20160202-118 - CopyAstăzi vedem cum la Chişinău, întreg poporul,  indiferent de naţionalitate, limbă, partid, simbolică, preferinţe geopolitice, a ieşit să protesteze împotriva regimului hoţilor din ţară şi să ceară alegeri parlamentare anticipate. În stradă au ieşit zeci de mii de oameni din toate colţurile Moldovei – de la Briceni la Căuşeni şi de la Ocniţa la Vulcăneşti.

Puterea oligarhică, care a capturat ţara, şi patronii săi occidentali, vor să ne bage pe toţi, ca pe o turmă, în grajd. Ei ar vrea să ne impună soluţiile pe care le-au luat în cercul lor restrîns. Dar aşa ceva nu va mai fi! Mai mult, nici o decizie nu va fi luată fără a fi aprobată de poporul Moldovei.

Dragi locuitori ai Găgăuziei! Noi trebuie să fim împreună, la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nu este important din ce tabără face parte  fiecare din noi. Nu este important în ce limbă vorbeşte în familie fiecare dintre noi.

Trebuie împreună să ne apărăm Patria comună, democraţia noastră, demnitatea noastră umană, dreptul de a ne numi oameni! 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă