PSRM

15 ianuarie 2020

FMI: Guvernul R. Moldova înregistrează progrese semnificative pe agenda de reforme în sectorul financiar

Chişinău, 15 ian. – Un document al Fondului Monetar Internațional /FMI/ arată că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative pe agenda de reforme în sectorul financiar, dar că mai există acțiuni care trebuie finalizate, transmite MOLDPRES.

În același timp, analiza experților FMI arată că recuperarea activelor furate din frauda bancară a fost lentă. Potrivit acestora, la sfârșitul lunii martie 2019, valoarea totală a activelor recuperate sub formă de venituri din lichidarea băncilor și confiscarea bunurilor persoanelor condamnate a fost semnificativ sub valoarea cauzelor penale în curs de investigare (3,1 miliarde de lei față de 8,7 miliarde de lei).

Experții consideră că angajamentul Cabinetului Chicu de a îmbunătăți guvernarea și combaterea corupției este binevenit și esențial pentru stimularea creșterii economice pe termen lung. Progresul pentru lichidarea blocajelor structurale – reducerea intermedierii bancare, promovarea unui mediu favorabil afacerilor și transparența politicilor energetice – poate stimula potențialul de creștere a veniturilor.

Potrivit FMI, politica monetară ar trebui să continue să se concentreze pe menținerea stabilității prețurilor, în contextul unui regim de curs de schimb valutar flexibil.

Documentul referitor la finalizarea consultării FMI cu Republica Moldova privind inflația și solicitarea de extindere a aranjamentelor și refacerea accesului statului moldovean la creditare datează din luna septembrie 2019. Până în luna ianuarie 2020, publicul nu a avut acces la acest document.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă