PSRM

21 martie 2024

Fiodor Gagauz: Guvernul propune o schemă care oferă posibilitatea de falsificare a alegerilor

Cu cât alegerile prezidențiale sunt mai apropiate, cu atât PAS încearcă să vină cu mai multe opțiuni de falsificare a lor, a declarat deputatul BCS, Fiodor Gagauz, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului pilot privind votul prin corespondență.

Deputatul a menționat că, deși, la prima vedere, proiectul pare atractiv, acesta încalcă principiile de bază ale organizării alegerilor și conține multe posibilități de falsificare a rezultatelor alegerilor.

În special, nu este definită clar procedura de identificare a identității alegătorilor. Acest drept este acordat CEC, care urmează să-l reglementeze prin propriile instrucțiuni, iar aceasta deja oferă spațiu de manipulare. În plus, Comisia Electorală nu poate nicicum să asigure dreptul la vot secret, unul dintre standardele fundamentale ale alegerilor. Nu se știe dacă buletinul de vot va fi completat de alegător personal, în grup sau de o altă persoană, sub presiune, sau cu alte încălcări.

Deputatul a atras atenția și asupra altor lacune care oferă teren pentru fraudarea votului. „Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se opune categoric cheltuirii fără sens a fondurilor bugetare și adoptării acestui proiect, care are un singur scop – falsificarea viitoarelor alegeri prezidențiale și apoi Parlamentare”, a subliniat deputatul.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă