19 august 2019
Eugenia Ceban: Mai multe instituții de învățămînt nu sunt pregătite pentru noul an școlar
În Chișinău, mai multe instituții de învățămînt nu sunt pregătite pentru începutul noului an școlar, în pofida faptului că pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a acestora au fost alocate fonduri din bugetul municipal. Despre acest lucru a declarat consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor, Eugenia Ceban, în cadrul briefingului din 19 august.
Potrivit acesteia, în instituțiile municipale de învățămînt au fost efectuate inspecții comune ale consilierilor și lucrătorilor din primărie, în care s-a dovedit, de exemplu, că în Liceul Teoretic „M. Lomonosov” acoperișul nu este reparat, în pofida faptului că au fost alocate 1,5 mln. lei.
„În Liceul Teoretic „Vlaicu Pîrcălab”, unde studiază elevi cu deficiență de vedere, unul dintre pereții clădirii este gată să se prăbușească. Se creează impresia că clădirea a fost lăsată intenționat să ajungă într-o asemenea stare. De asemenea, în Gimnaziul Nr.7 nu funcționează blocul alimentar, pentru reparația căruia din bugetul municipal au fost alocate peste 600 mii de lei. Și în Liceul Teoretic „Titu Maiorescu” există probleme, gardul se află într-o stare groaznică și are nevoie de reparații”, a menționat Ceban.
Aceasta nu a ignorat nici grădinițele.
În Grădinița Nr. 166 nu au fost efectuate lucrări de reparație și nici nu a fost soluționată problema ce ține de canalizare. Din bugetul municipal pentru această instituție de învățămînt au fost alocate surse în valoare de 2,3 mln. lei. Anterior, au fost alocate 7 milioane de lei pentru achiziționarea mobilierului.
„Pentru Grădinița Nr. 198 s-au alocat 1,7 mln. lei. Și grădinița Nr.112 este sub controlul nostru”, a spus Ceban.
„La Chișinău, probleme legate de reparație există în 20 de instituții de învățămînt preuniversitar. Achizițiile nu au fost organizate la timp, în pofida faptului că totul trebuia făcut în luna mai, iar lucrările de reparație trebuiau să fie deja finalizate”, a remarcat consilierul.
O altă problemă legată de instituțiile de învățămînt este diferența de prețuri pentru produsele achiziționate, acestea variază în fiecare sector al orașului.
Eugenia Ceban a amintit că, în ajunul anului școlar, 8 mii de copii din familii social-vulnerabile trebuie să primească ajutor unic în sumă de 700 de lei pînă la 1 septembrie. În aceste scopuri, din bugetul municipal au fost alocate 5,6 milioane de lei.
De asemenea, consilierul a îndemnat familiile în care s-a născut cel de-al treilea copil să se adreseze medicului de familie pentru a afla de unde pot primi ajutor unic în sumă de 2 mii de lei.
“Vin cu un îndemn către tinerii specialiști care au fost angajați în funcții publice să depună dosarul pentru a primi lunar 1000 de lei pentru chirie. În prezent sunt 230 de persoane care beneficiază de acest ajutor”, a menționat Ceban.
Amintim, la inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor, în consiliul municipal sunt implimentate mai multe proiecte sociale, în special pentru alocarea asistenței unice familiilor cu venituri mici și celor numeroase. Astfel de ajutor este acordat și tinerilor specialiști. De asemenea, locuitorii capitalei pot primi compensații pentru căldură, iar pensionarii pot beneficia de o serie de servicii medicale.