PSRM

15 iunie 2021

Educație de Calitate – deputații PSRM au prezentat prioritățile programului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în domeniul învățământului

Deputații PSRM Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, și Nichita Țurcan, membru al Comisiei, candidați la funcția de deputat ai Blocului Comunișrilot și Soialiștilor, au prezentat prioritățile programului electoral în domeniul învățământului, întitulate ”Educație de Calitate”.

În cadrul unui briefing de presă, Adrian Lebedinschi a evaluat situația creată în ultimii ani în domeniul învățământului, care trece printr-un declin, amplificat în condițiile pandemice.
În 2010-2020, numărul elevilor și studenților a scăzut cu 124 mii de persoane, iar cel al profesorilor cu 13 mii.

Au fost depistate diferențe mari în ceea ce privește nivelul de cunoștințe între elevii din școlile rurale și urbane.

Există deficiențe și în educația preșcolară, care acoperă doar 89,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani.

Salariile din educație sunt în mod constant sub media economică – 86% la finele anului 2020.

Deputatul Nichita Țurcan a prezentat măsurile prioritare pentru o educație de calitate.

Astfel, urmează a fi identificată necesitatea de instituții preșcolare în fiecare localitate. În zonele rurale, va fi lansat programul de stat ”Școala rurală”.

Va fi aprobată oferirea ajutorului anual pentru 1 septembrie familiilor cu copii care studiază în instituțiile de învățământ general.

Toți elevii claselor 1-9 vor fi alimentați gratuit în instituțiile de învățământ.

În termen de 4 ani, toate instituțiile de învățământ vor fi conectate la Internet de mare viteză.

Salariul în educație va crește treptat, în 2025 acesta va fi cu 30% mai mare decât salariul mediu pe economie.

În sistemul de învățământ profesional și tehnic va fi implementat pe scară largă învățământul dual.

Pe baza mai multor universități de stat vor fi deschise filiale ale universităților străine cu un rating internațional mare și va crește ponderea locurilor bugetare în instituțiile de învățământ de stat.

Este prevăzută elaborarea și aprobarea noii formule de finanțare pentru instituțiile de educație timpurie, asigurarea cu tehnică de calcul și acces la internet a acestora, iar a instituțiilor de învățământ general – cu echipamente de laborator la disciplinele fizică, chimie, biologie, robotică, informatică.

O altă prioritate este asigurarea accesului elevilor la condiții de apă și sanitație.

În știință, este necesară dezvoltarea infrastructurii naționale de cercetare și inovare, intensificarea cooperării la nivel european și internațional.

În domeniului sportului, se propune construcția pistelor pentru bicicliști în orașe; montarea în spații publice a meselor de tenis (ping-pong); construirea terenurilor polivalente pentru mini-fotbal, handbal, baschet și volei, etc.

Totodată, în domeniul culturii este preconizată restaurarea obiectivelor de patrimoniu de importanță națională, lansarea unui Program național de revitalizare a caselor de cultură din Republica Moldova, Programului de mobilitate a teatrelor în localitățile din țară, susținerea industriei de film și revigorarea rețelei cinematografice naționale ș.a.

Un șir de acțiuni urmăresc dezvoltarea sectorului de tineret.

Adrian Lebedinschi și Nichita Țurcan au îndemnat cetățenii să susțină, prin votul lor, obiectivele pentru o educație de calitate, stabilite de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

”Vă chemăm împreună că aducem țara la o dezvoltare prosperă ca să ne putem mândri de ea cu toții”, a declarat în încheiere Adrian Lebedinschi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă