PSRM

16 mai 2019

Igor Dodon: În prezent probabilitatea desfășurării alegerilor anticipate este de 90%

Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, pot schimba cardinal situația din țară într-o singură zi, dacă va exista dorință în acest sens din partea ambelor părți. Cu toate acestea, avînd în vedere comportamentul celor “de dreapta” din ultimile săptămîni, șansele pentru acest lucru devin din ce în ce mai mici, iar probabilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate este de 90%. Despre aceasta a declarat președintele țării, Igor Dodon, în cadrul emisiuii „Главный вопрос” de la postul de televiziune NTV Moldova.

În special, șeful statului a menționat că, după alegerile parlamentare, cei mai mulți susținători ai Partidului Socialiștilor au spus că formațiunea trebuie să formeze o coaliție cu blocul ACUM și să schimbe puterea în țară. Cu toate acestea, ceea ce s-a petrecut săptămînile trecute a schimbat opinia cetățenilor, iar ultima picătură a fost atitudinea liderilor blocului față de Ziua Victoriei.

“Nouă ni se spune: “Să nu dea Domnul să preia aceștia puterea!”. Dacă ei vor obține puterea, iar noi vom vota pentru tot ce doresc aceștia, nu vom avea pîrghii de a minimiza acest impuls nazist – și unii dintre ei sunt naziști adevărați. Iar acum ne zic: “După aceasta numai nu cu cei “de dreapta”!””, a spus Dodon.
Potrivit acestuia, majoritatea cetățenilor din Moldova nu doresc nici alegeri parlamentare anticipate, deoarece, pe de o parte, desfășurarea lor va necesita o sumă mare de bani din bugetul statului și, pe de altă parte, înseamnă că Republica Moldova nu va avea Guvern pînă la Anul Nou – teoretic, poate fi ales doar anul viitor. Astfel, țara noastră, timp de un an și jumătate va fi fără un Cabinet și un parlament funcțional, a menționat Dodon. Cu toate acestea, din punct de vedere al șefului statului, acest scenariu este cel mai probabil în situația actuală.

De asemenea, șeful statului a vorbit despre motivul pentru care socialiștii nu negociază cu ACUM. Potrivit acestuia, pentru a discuta ceva, este nevoie de cîteva puncte comune pe ordinea de zi a formațiunilor, care, totuși, încă nu există. În același timp, președintele consideră că este posibilă schimbarea cardinală a situației din țară într-o singură zi, dacă va exista dorință în acest sens din partea ambelor părți.

“Dacă ACUM ar anunța mîine că e gată să o voteze pe Zinaida Greceanîi în calitate de spicher, atunci socialiștii, chiar în aceeași zi, se vor întruni și vor discuta. Se poate de negociat și de schimbat totul într-o singură zi. Dar ei ce spun: „Alegeți spicherul nostru, schimbăm sistemul electoral și mergem la anticipate”, dar ce rost are? Toate pîrghiile rămîn la PDM. Dacă dorești să schimbi ceva – trebuie să începi de la rădăcină, dar dacă jucați niște jocuri  ciudate, atunci spuneți direct despre acest lucru alegătorului dvs.. Dacă doresc cu adevărat să schimbe situația și nu doar să se joace de-a șoarecele și pisica pe facebook și să dea dovadă de o activitate furtunoasă, scriind scrisori ba la Moscova, ba la Londra-Paris … Așezați-vă în parlament și decideți! Totul poate fi soluționat într-o singură zi – alegerea unei conduceri, schimbarea legilor, înaintarea unei candidaturi la funcția de premier, dacă ar există dorință. Dar dacă nu există dorință mergem la anticipate”, a spus președintele.

În concluzie, Dodon a declarat că șansele pentru crearea unei coaliții între PSRM și ACUM sunt tot mai mici și, că în prezent probabilitatea desfășurării alegerilor anticipate este de 90%. De asemenea, el a menționat că cei „de dreapta” se tem de alegerile anticipate mai mult decît socialiștii și că este posibil ca ACUM să fie gata să facă concesii, din moment ce se apropie data cînd va fi dizolvat parlamentul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă