PSRM

27 septembrie 2016

Dodon: UE să asigure mai mulţi observatori la alegerile prezidenţiale pentru a preveni fraudarea acestora

Igor Dodon, preşedintele PSRM şi Zinaida Greceanîi, preşedintele fracţiunii PSRM în Parlamentul RM, au avut o întrevedere cu Ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

În cadrul întrevederii, părţile au făcut un schimb de opinii privind situaţia social-politică din Republica Moldova, punînd accentul pe Legea care a fost prezentată astăzi în Parlament privind punerea miliardului pe umerii cetăţenilor. Potrivit lui Dodon, problema în cauză putea fi soluţionată în alt mod: “Acest milliard putea fi temporar asigurat din rezervele Băncii Naţionale ca să nu achite cetăţenii,  iar peste 1,5 – 2 ani, cînd vor fi returnaţi o parte din banii furaţi, vedem ce rămîne şi vom lua o decizie. Mai mult ca atît, există experienţe şi în alte ţări, precum Grecia, cînd au fost daţi în judecată partenerii, structurile organizaţiilor internaţionale şi s-a asigurat acoperirea acestor daune”.

În context, liderul socialiştilor a amintint faptul că FMI a monitorizat Moldova în toţi aceşti ani, inclusiv în perioada 2013-2014, cînd s-au furat miliardele. “De ce atunci FMI nu a observat delapidările şi de ce acum impune cetăţenii să achite furtul guvernanţilor. Este o întrebare majoră”, a subliniat Dodon.

În altă ordine de idei, părţile au abordat chestiunea privind cooperarea de viitor cu UE. Dodon a reiterat faptul că UE este un partener economic şi politic important pentru R. Moldova. “Trebuie să fie continuate o bună parte din proiectele bilaterale. Noi suntem pentru păstrarea regimului liberalizat de vize şi sîntem ferm convinşi că acest regim va rămâne în vigoare indiferent de rezultatele alegerilor. Dar urmează să lansăm negocieri trilaterale, cu UE şi Federaţia Rusă pentru a reveni pe piaţa rusă. După victoria la alegerile prezidenţiale intenţionăm să lansăm o astfel de iniţiativă”, a punctat liderul PSRM.

În contextul alegerilor prezidenţiale, Igor Dodon a accentuat că se pronunţă pentru alegeri corecte, libere şi transparente şi a solicitat oficialului european asigurarea unui număr cît mai mare de observatori străini pentru a evita eventualele fraude în procesul electoral.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă