PSRM

10 iunie 2015

Dodon: Oligarhii au convenit să mai jefuiască o dată BEM-ul

În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a comentat intenţia “Alianţei Moldova Europeană” să naţionalizeze Banca de Economii.
Potrivit lui, decizia făcută publică, astăzi, de către liderii Alianţei de guvernare, înseamnă doar intenţia acestora de a săvîrşi un jaf dublu al veacului în Republica Moldova. „Nu ştiu dacă a mai văzut cineva o atare impertinenţă – să se fure din unul şi acelaşi loc de 2-3 ori. Ei au prădat BEM, au scos din ea tot, absolut tot, au lăsat doar “coaja de nuc”. După aceasta au stat să se gîndească: „Ce să ne facem cu banca? Haide să o întoarcem statului. Statul va mai investi în ea vreo 20 de miliarde de lei şi noi iarăşi vom fura din ea bani, deja pentru a doua oară”, a menţionat liderul PSRM.
Dodon a amintit că ВЕМ a fost jefuit de cîteva ori. “Filat a scos din ea bani în timp ce era prim-ministru împreună cu alţi miniştri. După aceasta banca a fost transmisă în aşa-zise mîini private, după care au mai fost scoase 15 miliarde de lei. Acum ei pregătesc un proiect de lege cu privire la întoarcerea băncii în proprietatea statului. Deja sînt gata proiecte de lege cu privire la alocarea a 15 miliarde de lei, necesare pentru naţionalizarea BEM. Cu alte cuvinte, pe lîngă banii care au fost deja spălaţi, vor mai fi furați încă 10-15 miliarde. Ei vor să fure aceşti bani şi să transpună pe umerii noştri o datorie în mărime de 30-35 miliarde de lei”, a subliniat preşedintele Partidului Socialiştilor.
Politicianul este convins că, la momentul actual, decizia cu privire la naţionalizarea băncii este lipsită de sens, deoarece în aşa caz banca va reveni sub controlul aceloraşi oligarhi care au jefuit-o timp de cîţiva ani. “Este ca şi cum ai transmite o turmă de oi în grija unui lup”, a adăugat el.
Liderul PSRM este de părere că decizia privind naţionalizarea băncii a fost luată în rezultatul acordului dintre Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat cu Mihai Ghimpu. “PL va deveni parte a alianţei după alegeri. Chirtoacă, cel care va rata Primăria, va fi desemnat prim-ministru sau viceprim-ministru sau ministru, iar comuniştii, care, în tot acest răstimp, au fost folosiţi pentru adoptarea deciziilor necesare, vor fi trimişi pe banca de rezervă şi de ei îşi vor aduce aminte doar atunci cînd Ghimpu va da semne de neascultare şi va fi nevoie de voturile PCRM”, a spus Igor Dodon.
Poziţia Partidului Socialiştilor prevede, pentru început, sancţionarea cu privaţiune de libertate a tuturor celor implicaţi în sustragerea de zeci de miliarde de lei din bănci, înlăturarea oligarhilor de la putere şi încercări de a recupera măcar o parte din banii furaţi. „Doar după aceasta se va putea decide ce e de făcut cu ВЕМ. Oricare alt scenariu va duce la sustragerea a încă 15-20 miliarde. Aşa le este înţelegerea. Ei ne au de proşti. După aceea vor ridica impozitele pentru a restitui aceşti bani. Anume de aceea îi îndemn pe cetăţeni să-i înlăture de la putere prin votulul acordat nouă. Sîntem datori să facem acest lucru şi neapărat îl vom face cu toţi împreună”, a declarat în final Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă