PSRM

17 iulie 2019

Igor Dodon despre coaliția de guvernare: Pentru a rezista, mișcarea trebuie să fie din ambele părți

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon dorește ca în Moldova, coaliția de guvernare să se mențină pe întreg mandatul de 4 ani. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să fie posibil, fiecare dintre partidele care reprezintă guvernarea trebuie să meargă în întimpinarea celuilalt. Activitatea trebuie să fie reciprocă și nu unilaterală, a spus președintele în cadrul emisiunii “Полюс” de la Accent TV.

„Coaliția este foarte dificilă. Dar acest consens este intern, această guvernare corespunde structurii populației din Moldova. Să fim cinstiți: jumătate sau 45-40% privesc spre UE, doresc să fie mai aproape de Europa. Iar 40-45% privesc doar spre Rusia. Și 10-15% sunt cei care activează în diferite structuri de stat și se uită la lipsa de resurse, de obicei așa este. Prin urmare, coaliția care a fost creată de guvernare corespunde întocmai Republicii Moldova. Suntem diferiți. Pînă în prezent, în Republicii Moldova la guvernare au stat ba reprezentanții unei părți, ba reprezentanții celeilalte și mereu au existat conflicte. Cînd au fost cei „de stînga”, cei „de dreapta” mereu au fost împotrivă și am avut conflicte interne, a existat o diviziune în societate. Acum, pentru prima dată, avem șansa să unificăm societatea. Dacă noi, conducătorii, vom fi destul de înțelepți – și Dodon, și Sandu, și Greceanîi, și Năstase – atunci nu vom pierde această șansă”, a spus el.

Președintele a menționat că pentru a fi posibil acest lucru, partidele constituiente ale coaliției de guvernare, trebuie să conștientizeze că este necesar să meargă în aceiași direcție. Ambițiile din ambele părți trebuie moderate, consideră șeful statului.

„Dacă cineva crede că li s-au dat toate ministerele și sunt mari „conducători” care fac diverse declarații, atunci vreau să le reamintesc că au 26 de mandate. Nu au 51 și nici măcar 35 ca socialiștii. Și se poate merge mai departe numai dacă suntem împreună. Și nu poți privi unilateral: că partidul lor dorește aсeasta sau cealaltă. Și socialiștii trebuie să soluționeze problemele alegătorilor săi. Trebuie să ne clarificăm cu pensiile, trebuie să lansăm indexarea acestora de două ori pe an. Acesta este programul pe care l-am promis. Trebuie să soluționăm problema privind tarifele – sunt multe probleme sociale pe care le punem pe prim plan. Dacă partenerii noștri de coaliție înțeleg acest lucru, atunci totul va merge înainte. Dacă nu vor înțelege – cît de obicei durează „luna de miere” oferită guvernării? 90-100 de zile, pînă în septembrie?”, a adăugat el.

De asemenea, președintele a menționat că în pofida faptului că are multe întrebări referitor la ministere, el înțelege că oamenii sunt noi și poate nu văd toate procesele. În acest sens, șeful statului a instruit toți consilierii săi să ofere asistența necesară și a cerut tuturor deputaților să fie mai indulgenți în această etapă.

„Există probleme în pofida faptului că acolo sunt și oameni profesioniști. Eu am un dialog productiv cu Ministrul Economiei. El nu a activat în instituții de stat, nici în Ministerul Economiei, dar ne înțelegem din jumătate de cuvînt. Și relațiile cu Sandu sunt foarte bune și ne înțelegem la fel de bine. Dar, de asemenea, trebuie să înțelegem că suntem în echipă. Altfel nu se poate. Deocamdată, la această etapă suntem înțelegători cu ei, atît fracțiunea, cît și președintele. Mi se pare că partenerii noștri nu întotdeauna înțeleg și apreciază acest lucru. Dar trebuie să-l aprecieze. Deocamdată, noi trecem cu vederea unele lucruri. Dar dacă vor continua în același mod, atunci vom pierde această șansă. Pentru a rezista, mișcarea trebuie să fie din ambele părți, ea nu poate fi într-o singură direcție. Deocamdată ei gîndesc unilateral: că toți trebuie să facem asta. Dar noi analizăm cu atenție toate acestea”, a conchis el.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă