PSRM

29 decembrie 2014

Discursul domnului Igor Dodon, liderului PSRM la prima şedinţă de plen a noului Parlament

Stimaţi deputaţi, membri ai corpului diplomatic, onorată asistenţă!
Vă salut din numele celui mai influent partid, PSRM la deschiderea celei de-a 20-a legislaturi din istoria RM.
Este o cifră simbolică – 20 – şi sper că această legislatură va da dovadă de mai multă maturitate politică, iar clasa politică se va dedica cu toată responsabilitatea intereselor ţării.
Simbolic este şi faptul că această legislatură este deschisă de Partidul Socialiştilor.
Ştiu că pentru majoritatea din voi, membri ai acestor 4 partide este o surprindere – Voi aţi utilizat toate metodele, aţi făcut tot posibilulul să rămîneţi în Parlament doar voi, aceste 4 partide.
În această campanie electorală aţi lichidat presa liberă, aţi compromis sondajele de opinie. Aţi împiedicat dreptul la vot a sute de mii de oameni din țară și de peste hotare. Aţi intimidat concurenţii electorali, aţi arestat oameni, aţi deschis dosare penale. Aţi scos din cursa electorală un partid în ultimele zile. Aţi încercat să eliminaţi şi Partidul Socialiştilor.
Toate acestea au fost însă în zadar. Oamenii au demonstrat că doresc altceva şi au votat masiv pentru Partidul Socialiştilor. Noi am fost susţinuţi de cca 330 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.
Şi dacă cineva dintre voi credea şi dorea ca noi să dispărem, Vă anunț oficial – noi am venit pe mulţi ani înainte!
Votul nostru va fi strîns legat de viitorul Țării. Deprindeți-vă cu aceasta!!!
În politica manipulărilor și falsificărilor, alegerile au demonstrat că majoritatea cetățenilor sînt împotriva vectorului UE, oligarhilor, eurounioniștilor.
Oamenii au votat pentru altceva, pentru alt vector, altă guvernare. Cu regret, o parte din voturi au fost înghițite de partide clone și spoilere pe care le-ați creat.
Astăzi voi, partidele proeuropene puteți constitui majoritatea Parlamentară datorită manipulărilor din campania electorală. Însă, chiar avînd această posibilitate matematică, voi nu puteți împărți funcțiile pentru că nu știți cine e mai deștept și cine e mai frumos ca în bancul pe care îl cunoaştem cu toţii.
Iar timp este foarte puțin!
Vreau să vă spun că avem foarte mult de lucru:
 Trebuie să rezolvați problema din sectorul bancar pe care singuri ați creat-o. Apropo, acele cca 10 mlrd. de lei din rezervele BNM acordate pentru acoperirea găurilor din BEM și Banca Socială nu vor salva situația – mai bine le acordați pentru pensii și alocații sociale.
 Trebuie să susțineți sectorul real al economiei, producătorii care din cauza incompetenței guvernării precedente, guvernării voastre eurounioniste au pierdut piețele de desfacere și acum sînt în prag de faliment.
 Trebuie să găsiți cîteva miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar din anul 2014 și alte circa 7-10 mlrd. pentru a acoperi găurile din bugetul pentru anul 2015. Și multe alte probleme pe care le-ați creat voi singuri prin incompetență și corupție.
Cel mai important – nu puteți da vina pe nimeni.
Voi ați guvernat ultimii 5 ani, voi ați săpat această groapă pentru economia și sectorul social al RM și voi veți cădea în ea.
Cu regret incompetența și greșelile voastre au lovit și vor lovi dur în fiecare cetățean al RM.
Noi, socialiștii știm cum, avem experiență și echipa necesară pentru a rezolva aceste probleme.
Noi am fost și sîntem consecvenți. Am spus că putem participa la crearea unei majorități parlamentare doar cu partidele care acceptă trei condiții de bază:
1. Denunțarea Acordului de Asociere.
2. Referendum național privind vectorul extern.
3. Istoria Moldovei.
Atît timp cît nici un partid nu acceptă, noi nu vom participa nici la negocieri și nici la formarea unor coaliții.
Regretăm că nici partidul comuniștilor nu a susținut aceste cerințe ale socialiștilor.
Dar după ultimele declarații ale PCRM totul este clar – cum și cu cine văd ei viitorul RM.
De acum încolo tot mai puțin ne interesează ce face acest partid și vă asigur că pe cetățeni la fel. Mai mult nu vrem să le oferim timp. Este o vorbă: «Лежачего не бьют!».
Stimaţi colegi, dragi cetăţeni, în prezent socialiştii reprezintă cel mai puternic partid din ţară. Şi unica forţă parlamentară de opoziţie. Am obţinut aceste rezultate datorită perseverenţei cu care am mers pe calea aleasă. Am fost şi vom fi consecvenţi şi vom lupta pentru apărarea intereselor majorităţii în ceea ce ţine de vectorul geopolitic al ţării, al identităţii şi statalităţii noastre moldoveneşti.
Am avut parte de încredere şi nu-i vom dezamăgi pe cei care ne-au acordat-o.
De aceea, scopurile noastre politice sunt orientate spre o perspectivă de durată.
Iată doar unele din obiectivele noastre:
1. Anularea Acordului de Asociere cu UE.
2. Organizarea unui referendum şi lansarea procesului de integrare în Uniunea Economică Euroasiatică.
3. Întroducerea Istoriei Moldovei în şcoli.
4. Consolidarea statutului limbii moldoveneşti şi asigurarea libertăţii de comunicare şi instruire în limba rusă.
5. Consolidarea bazelor moralei creştine şi ale religiei ortodoxe.
6. Păstrarea statutului neutru al ţării şi consolidarea independenţei şi statalităţii.
7. Relansarea economiei: obiectivul central al statului – crearea locurilor de muncă. Trebuie să ne ajutăm producătorii.
8. Crearea unui stat social: scopul şi realizarea principală o reprezintă omul, cetăţeanul RM.
9. Asigurarea dreptului cetăţenilor RM la alegeri directe a Preşedintelui ţării, prin operarea modificărilor corespunzătoare în Constituţia RM.
10. Reintegrarea ţării prin asigurarea unei organizări a statului pe principii de federalizare.
Stimați colegi!
Mai sînt cîteva zile pînă la sfîrșitul anului. Unii dintre voi se grăbesc deja să plece la odihnă. Nu vă grăbiți!
Vă atenționez – intrăm în anul nou 2015 fără politica fiscală, fără buget, fără Guvern. Chiar dacă dezapreciem partidele eurounioniste și nu vom face coaliție cu ele, noi suntem gata să vă acordăm suportul profesionist necesar pentru elaborarea bugetului și îmbunătățierea politicii fiscale. Avem specialiști și oameni profesioniști în fracțiunea noastră.
Cunoașteți cu toții ce se întîmplă în sectorul bancar. Unii – din surse mass-media, alții – prezenți în sală au participat personal la aceste delapidări de miliarde.
Noi trebuie urgent să creăm o comisie parlamentară pentru a scoate la iveală toate schemele ilegale de sustragere a banilor deponenților. Suntem obligați să atragem la răspundere persoanele implicate în aceste scheme, inclusiv din conducerea Guvernului și a BNM.
Am intrat în perioada rece a anului, prețurile cresc ca pe drojdii în urma speculațiilor și deprecierii monedei naționale. Cel mai mult suferă bătrînii, invalizii, familiile cu mulți copii. Rog și cer categoric să depistăm surse financiare pentru a-i ajuta să supraviețuiască.
Onorat parlament,
Partidul Socialiștilor din RM anunță crearea celei mai mari fracțiuni Parlamentare din legislatura a XX-a a Parlamentului.
Fracțiunea Socialiștilor va fi în opoziție.
Opoziție dură, profesionistă, dar responsabilă.
Vă mulțumesc pentru atenție!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă