PSRM

18 august 2014

Diaspora moldovenească din Sankt-Petersburg s-a întîlnit cu Igor Dodon

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a avut o nouă întîlnire cu compatrioţii care trăiesc şi muncesc în Rusia. De data aceasta, întîlnirea, care a întrunit aproximativ 1000 persoane, a avut loc la Sankt-Petersburg.

În discursul său, liderul socialiştilor a abordat cele mai acute subiecte, care prezintă interes pentru concetățenii noştri. Astfel, a fost pusă în discuţie situaţia social-economică şi politică care s-a creat  în Moldova în preajma alegerilor parlamentare, preconizate pentru sfîrşitul toamnei.

O atenţie deosebită a fost acordată problemelor ce ţin de consecinţele semnării de către autorităţile moldoveneşti a Acordului de Asociere cu UE şi, în primul rînd, efectul acestuia asupra relaţiilor comercial-economice moldo-ruse.

Igor Dodon a ţinut să menţioneze că autorităţile, fără a se interesa de opinia poporului, au pornit pripit pe calea semnării Acordului cu UE, care, în mod absolut previzibil, a condus la agravarea raporturilor cu partenerul strategic al ţării  noastre, Rusia, unde trăiesc şi lucrează peste 700 mii de concetăţeni de-ai noştri, oameni care sprijină economia moldovenească prin remitenţele lor, ţara spre care, istoric, este orientată cea mai mare parte a exporturilor de producţie agricolă moldovenească, ţara de unde obţinem toţi agenţii energetici. După cum a menţionat politicianul, prin acţiunile lor, autorităţile au pus în pericol bunăstarea poporului moldovenesc atît în Moldova, cît şi în afara acesteia, şi anume a sutelor de mii de compatrioţi, care trăiesc şi muncesc în Rusia.

Dodon a reiterat poziţia socialiştilor, conform căreia formaţiunea insistă asupra organizării unui referendum naţional privind vectorul de politică externă, rezultatele căruia vor sta la baza denunţării Acordului u UE, precum şi a lansării procesului de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală. Potrivit lui Dodon, realizarea acestor măsuri trebuie să aibă loc cît mai curînd posibil, avînd în vedere situaţia care se agravează rapid.

Liderul socialiştilor a mai amintit celor prezenţi că, în acest an, fiecare cetăţean al Moldovei, care doreşte să participe la alegerile parlamentare, aflîndu-se peste hotarele patriei, va trebui să se înregistreze, pînă la 18 octombrie, pe site-ul www.alegator.md, astfel încît în baza informaţiei de pe acest site privind numărul doritorilor de a participa la alegeri, Guvernul să poată deschide numărul necesar de secţii de votare.

Pentru reprezentanţii diasporei moldoveneşti la Sankt-Petersburg a urmat un spectacol muzical cu participarea interpreţilor din ţară. În faţa compatrioţilor noştri au evoluat Diana Onofrei, Isidor Glib şi Silvia Grigore. „Ne este foarte plăcut să ştim că în Moldova există politicieni care nu ne uită, care nu uită că şi noi sîntem parte a poporului moldovenesc şi chiar, în pofida faptului că, temporar, trăim şi muncim aici, în Rusia, sufleteşte, oricum, sîntem în Moldova, în Patria noastră. Sperăm să revenim cît mai curînd acasă”, a declarat, într-un interviu pentru un post de televiziune local, Rodica Codreanu, una dintre spectatoarele, prezente la eveniment.

Vă amintim că întrevederea din Sankt-Petersburg a fost cea de-a doua la număr din seria de acţiuni, organizate de socialişti în Rusia. Prima întîlnire de acest gen a avut loc la Moscova şi a întrunit circa 1500 de moldoveni. Întîlniri similare urmează să mai aibă loc la Soci, Surgut şi încă, cel puţin, o întîlnire la Moscova, dat fiind numărul mare de solicitări cu rugămintea de a a mai organiza o astfel de întîlnire.

Menţionăm că în Federaţia Rusă trăiesc şi muncesc peste 700 mii compatrioţi de-ai noştri. Doar în anul trecut aceştea au transferat în Moldova peste 1,2 mld. dolari, ceea ce reprezintă circa 16% din PIB şi aproximativ 60 la sută din suma totală de remitenţe venite în Moldova de peste hotare.

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă