PSRM

18 noiembrie 2015

Socialiştii: actuala conducere a ţării a adus Moldova la un dezastru social

În mai multe raioane ale ţării şi chiar în Chişinău se înregistrează reţineri la achitarea pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, iar cetăţenii nu pot beneficia de servicii medicale prin intermediul poliţei de asigurare medicală. Situaţia riscă să iasă de sub control, deoarece sursele de finanţare, în Moldova, lipsesc, iar autorităţile nici nu încearcă să le identifice. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, şi deputatului-socialist, Vladimir Odnostalco în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

20151118-003 Ion Ceban a menţionat că situaţia din sfera socială a Republicii Moldova n-a fost nicicînd atît de dificilă.  „Cunoaştem cazuri de reţinere a indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copilului. Din 8 raioane ale republicii am fost sesizaţi că se reţine achitarea pensiilor. Angajaţii din sfera socială îşi ridică şi ei salariile cu întîrziere, este vorba, în primul rînd, despre sfera sănătăţii şi educaţiei. Cunoaştem că problema în cauză există chiar şi în municipiul Chişinău. Sînt probleme serioase în sfera sănătăţii – oamenii cu poliţa de asigurări medicale obligatorii sînt refuzaţi în spitalizare, fiind impuşi să cumpere pe cont propriu medicamentele garantate de poliţă. A început sezonul de încălzire, iar mecanismul de compensare a cheltuielilor pentru cele mai defavorizate categorii ale populaţiei rămîne nedefinit. Tarifele au crescut, bani nu-s. Peste 1 milion 200 mii de cetăţeni  riscă să se pomenească într-o situaţia foarte complicată. Este vorba, în primul rînd, despre pensionari, invalizi, familiile cu mulţi copii”, a spus el.

La rîndul său, deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Odnostalco, a menţionat că, astăzi, are loc şedinţa comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie. În ciuda cererii înaintate de socialişti, membrii comisiei au refuzat să accepte prezenţa reprezentanţilor mass-media la şedinţă.

Datoriile statului faţă de Casa Asigurărilor în Medicină deja au depăşit suma de 1 miliard lei. În spitale lipsesc utilajele şi medicamentele necesare. Pacienţii sînt obligaţi să-şi cumpere pînă şi termometrele. Avem multe exemple de refuz în spitalizare cu poliţa de asigurare medicală obligatorie, pentru care fiecare cetăţean plăteşte cîte 4 mii de lei. Spitalele din republică refuză să primească pacienţii cu boli cronice”, a relatat Odnostalco.

Potrivit socialistului, o situaţie similară are loc şi în raport cu militarii, copiii, invalizii. „Statul nu are bani pentru asigurarea financiară a acestor categorii şi ministerele de profil nu ştiu de unde să ia bani. Ei şi-au pus speranţa în finanţarea externă, dar aceasta lipseşte. În interiorul ţării la fel nu sînt bani”, a adăugat el. 20151118-004

Ion Ceban a atenţionat asupra lipsei de dorinţă din partea autorităţilor de a rezolva problemele acumulate. „Ei preferă să umble prin ţările UE cu mîna întinsă”, a spus el.

După cum a subliniat Ceban, statul este obligat să aloce compensaţii celor mai defavorizate categorii ale populaţiei. Socialiştii consideră că în acest scopuri trebuie folosit profitul obţinut de Banca Naţională în rezultatul comercializării valutei  la preţuri mai mari decît cel de cumpărare. PSRM vede unica soluţie corectă pentru depăşirea situaţiei în general în alegerile anticipate. „În caz contrar, groapa în care ne duc aceşti guvernanţi nenorociţi va fi şi mai adîncă  şi din ea ne va fi greu să ieşim”, a spus în final socialistul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă