PSRM

01 iunie 2022

Deputații socialiști propun introducerea indexării trimestriale și a celei de-a 13-a pensii pentru pensionari

Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, deputați PSRM în Parlamentul Republicii Moldova, au prezentat în cadrul briefingului de astăzi două inițiative legislative. Este vorba despre indexarea trimestrială a pensiilor și îndemnizațiilor și despre pensia a 13-a – măsuri care ar sprijini pensionarii în condițiile inflației galopante.

Alla Darovannaia, membru al comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a prezentat o informație a Casei Naționale de Asigurări Sociale, conform căreia cuantumul mediu al pensiei constituie 2638,12 lei (la data de 1 aprilie 2022). Pentru comparație: minimul de existență înregistrat în anul 2021 a fost de 2154 lei, iar salariul minim în sectorul real, începând cu 1 aprilie 2022, constituie 3200 lei.

În același timp, inflația a crescut de la 14% în luna decembrie 2021 până la 27% în luna aprilie 2022. Conform prognozelor BNM, rata anuală a inflației va atinge 31% în trimestrul III al anului curent. În aceste condiții, majoritatea pensionarilor au ajuns la limita supraviețuirii, pentru că nu pot să-și cumpere strictul necesar, a menționat Alla Darovannaia.

Vladimir Odnostalco, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a atras atenția asupra faptului că pensionarilor le este deosebit de dificil să trăiască după ce la guvernare a venit partidul pro-prezidențial. Guvernul PAS a lăsat persoanele în etate față în față cu o realitate îngrozitoare, în pofida declarațiilor îndrăznețe despre sprijinul pentru pensionari.

Socialiștii au remarcat faptul că în aceste condiții dificile, este necesar să fie întreprinse măsuri urgente de sprijinire a pensionarilor. Deputații au prezentat două proiecte de lege sociale care vor fi înregistrate în Parlament.

În primul rând, se propune modificarea Legii privind sistemul public de pensii, în conformitate cu care pensiile să fie indexate o dată la trei luni, pentru a susține pensionarii în condițiile inflației.

În al doilea rând, să fie modificat articolul 17 al Legii, astfel încât beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă, ale cărei cuantum nu depășește salariul mediu pe economie, să beneficieze de un suport financiar anual în valoare de cuantumul pensiei medii, încasate în perioada anului curent, nu mai târziu de 31 decembrie, sau așa-numita pensie a 13-a.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă