PSRM

03 februarie 2021

Deputații PSRM au demontat mitul despre “oamenii cinstiți și incoruptibili” ai Maiei Sandu

Deputații PSRM Bogdan Țîrdea și Nichita Țurcan au demontat mitul despre oamenii cinstiți și incoruptibili, membri ai echipei președintelui Maia Sandu, în cadrul briefingului de astăzi.

„Vă amintiți cum partidul PAS și Maia Sandu au spus că luptă cu mafia, cu vechea clasă politică, că doar oamenii cinstiți și cu o reputație incontestabilă vor fi promovați la putere.

Atrageți atenția la consilierii Maiei Sandu și membrii Consiliului de Securitate. Toți acești domni erau membri ai PLDM. Astfel, Maia Sandu promovează foștii reprezentanți ai mafiei și ai clanurilor criminale la putere și o face cu îndrăzneală, deschis, fără ceremonie, susținând că sunt „oameni cinstiți”, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a amintit că însuși Maia Sandu a fost promovată de Vlad Filat și a declarat că devine parte a echipei lui Vlad Filat. Consiliera Maiei Sandu pe Educație, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a fost viceministru al Educației, promovată de PLDM. Igor Grosu, lider PAS și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a fost viceministru al Educației, promovat de PLDM.

Andrei Spînu a ajuns secretar general al Administrației Prezidențiale după ce a fost președintele organizației de tineret al PLDM. Consilierul Maiei Sandu pe Securitate și Apărare, Ana Revenco, în 2012, a fost promovată de verișorul său, Dorin Recean, fost ministru al Afacerilor Interne.

Un alt membru al Consiliului Suprem de Securitate, Tatiana Răducanu – fostă judecătoare și mătușa lui Alexandru Machedon care este, prin coincidență și sponsorul PAS.

Veaceslav Negruță, fostul membru PLDM și ministru al Finanțelor din partea PLDM, a activat în Guvernul Filat pe timpul furtului miliardului. Azi Negruță este consilierul Maiei Sandu. Vasile Popa, azi este vicedirector la SPPS, el a fost bodyguardul personal a lui Filat, după care a devenit bodyguardul personal al Maiei Sandu. Vladislav Kulminski era consilierul lui Iurie Leancă, pe când acesta era membru PLDM.

Azi, Liliana Palihovici a fost promovată de Maia Sandu ca reprezentant special pe probleme de gender. Toți cunosc că Palihovici a fost vicespeaker PLDM, membru și unul dintre liderii PLDM. Sergiu Litvinenco este cumnatul lui Vladislav Gribincea care a promovat-o pe dna Răducanu în CSS. Gribincea conduce Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova (CRJM) care a promovat cel puțin 2 reprezentanți în Consiliul de Securitate.

Deputatul a remarcat faptul că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) este format în mare parte din reprezentanți ai ONG-urilor din rețeaua Soros. Potrivit acestuia, 7 din 11 membri ai CSS sunt reprezentanți ai ONG-urilor din rețeaua Soros:

Maia Sandu (președinte, Senatul Fundației Soros în 2009-2010), Olesea Stamate (ONG AGER), Sergiu Litvinenco (ONG Fortius), Igor Grosu (Centrul de Resurse Juridice – CRJM), Veaceslav Negruță (Transparency International), Sergiu Gaibu ( Expert-Grup), Vladislav Kulminski (președintele Institutului pentru Inițiative Strategice – IPIS), Tatiana Răducanu (Centrul de Resurse Juridice – CRJM).

„Sandu îi predă complet lui Soros una dintre instituțiile strategice de putere – Consiliul de Securitate. Mai mult, toți membrii Consiliului de Securitate au primit acces la secretele de stat. Ei bine, să predăm întregul Consiliu de Securitate lui Soros și nu vom spune că luptăm pentru interesele cetățenilor noștri. Pentru că acești cetățeni vor lupta pentru interesele sponsorilor, ai proprietarilor lor”, a subliniat deputatul.

Deputatul Nichita Țurcan a prezentat informații care infirmă mitul incoruptibilității membrilor echipei președintelui.

În special, numele noului consilier prezidențial pe probleme de sănătate Ala Nemerenco apare într-un nou scandal. După ce s-a stabilit că și-a primit ilegal diploma de master, Nemerenco apare într-o investigație în care este bănuită de tăinuirea averii pe care o deține în afara hotarelor Republicii Moldova.

Socialistul a amintit că mai mulți consilieri angajați de Maia Sandu la Președinție sunt implicați în diverse scandaluri. Astfel, în urma unui control ANI s-a stabilit că Ana Revenco, consilierul pe probleme de securitate, a ascuns că deține un apartament de 150 de metri pătrați, un teren, 12 conturi bancare. Aceasta a mai fost acuzată că și-a închiriat propriul automobil unei instituții de stat pe care o conducea.

Consilierul în domeniul educației, Liliana Nicolaiciuc- Onofrei, de asemenea, a fost implicată într-un scandal de plagiat. Un alt scandal în care apare numele acesteia este legat de irosirea unui milion de dolari pentru pretinse acțiuni în cadrul reformei în învățământ.

Veaceslav Negruţa, un alt consilier al Maiei Sandu, a fost condamnat pentru abuz de putere la trei ani de închisoare cu suspendare, fără drept de a ocupa funcții de demnitate publică timp de 5 ani. Potrivit deputatului socialist, acest termen se scurge abia în martie 2021.

Un caz aparte îl reprezintă și averea secretarului general al Președinției, Andrei Spânu. Socialistul a amintit că acesta a diminuat de 5 ori în declarația de avere costul casei în care locuiește. De asemenea, Spânu prezintă date eronate cu privire la firmele pe care le deține și business-ul din offshore.

Deputatul PSRM a mai atras atenția și asupra faptului că angajările care au fost efectuate de Maia Sandu la Președinție nu au avut loc prin concurs.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă