PSRM

08 septembrie 2021

Deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: Majorarea pensiilor – o acțiune de PR a guvernării

Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, deputați în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au susținut astăzi un briefing în cadrul căruia au expus poziția blocului cu privire la inițiativele actualei guvernări privind așa-zisa majorare a pensiilor.

Alla Darovannaia a declarat că, Partidul Acțiune și Solidaritate care se află la guvernare, încercând să-și îndeplinească promisiunile electorale, nu propune propriile soluții, ci profită de realizările conducerii precedente a țării reprezentată de Partidul Socialiștilor. Astfel, în anul 2021, încasările la buget au depășit indicatorii de anul trecut cu 4,5 miliarde de lei și anume datorită acestui rezultat înalt obținut de guvernul PSRM, guvernarea de astăzi dorește să câștige capital politic în ochii poporului.

Deputatul a amintit că în luna martie curent, președintele Sandu a prezentat în parlamentul precedentei legislaturi un proiect de lege privind anularea celei de-a doua indexări a pensiilor (la 1 octombrie), însă, prin eforturile majorității parlamentare de atunci, reprezentată de Partidului Socialiștilor, această inițiativă a fost respinsă.

La rândul său, Vladimir Odnostalco și-a exprimat încrederea că majoritatea parlamentară actuală, care este loială Maiei Sandu, va obține anularea celei de-a doua indexări, ceea ce va afecta sute de mii de pensionari. Totodată, Odnostalco a numit inițiativa electorală cu privire la așa-zisa majorare a pensiilor – o „campanie de PR”, pentru că inițial, era vorba despre toți pensionarii din Moldova, dar ulterior, propunerea partidului de la guvernare s-a redus la 183 mii de persoane, adică doar la pensionarii a căror pensie constituie mai puțin de 2000 de lei.

Cu toate acestea, deputații din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a adresat către autorități cu întrebarea, din ce surse vor fi achitate acțiunile de PR cu caracter social în condițiile unei scumpiri bruște a carburanților, majorării prețurilor la pâine și a viitoarei creșteri a tarifelor la gazele naturale?

Fracțiunea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor va susține acest proiect, la fel ca și toate proiectele sociale în favoarea cetățenilor, cu condiția ca să fie majorate pensiile până la 2000 de lei pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei care au un stagiu incomplet, în conformitate cu legislația. Totodată, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propun un nou mecanism de indexare în lei și nu în procente, ceea ce va permite diminuarea diferenței dintre pensiile mari și cele mici.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă