PSRM

22 septembrie 2021

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au numit drept farsă concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au declarat în cadrul unui briefing din 22 septembrie că nu vor participa la farsa în care s-a transformat concursul pentru selectarea Ombudsmanului – Avocatul Poporului, directorul Oficiului pentru apărarea drepturilor omului în RM, în parlament.

Deputatul socialist Vasile Bolea a comunicat în cadrul briefingului că astăzi a avut loc ședința preliminară a comisiei parlamentare speciale, constituită din membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridică, numiri și imunități, care organizează un concurs public pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

În cadrul ședinței urmau să fie stabilite întrebările care vor fi adresate candidaților și criteriile de evaluare a candidaților.

Vasile Bolea a menționat că din start a fost clar că acest concurs este organizat formal, netransparent, iar rezultatele acestuia sunt deja cunoscute.
În parlament vor fi propuse câteva candidaturi, care sunt promovate de majoritatea parlamntară. Candidatul principal este ruda unui deputat al parlamentului.

Vasile Bolea a declarat că alegerea „propriului” Avocat al Poporului este foarte importantă pentru majoritatea parlamentară, deoarece acesta este membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Alegerea Avocatului Poporului este un pas spre consolidarea controlului asupra Consiliului Superior al Procurorilor și a numirii ulterioare a unui Procuror General „de buzunar”, a subliniat socialistul.

Deputatul socialist Grigore Novac a subliniat faptul că selectarea candidaților trebuie să se facă în baza unor criterii cum ar fi studiile, profesionalismul, experiența, competențele. Însă în acest caz, criteriile de evaluare nu sunt clare, iar criteriul „sincerității” nu are logică.
„Prin ce se măsoară sinceritatea și cum putem verifica, cât de sinceri au fost candidații în răspunsurile lor. Este un teatru al absurdului. Nu dorim să fim complici ai acestei fărădelegi. Această acțiune nu are nimic în comun cu respectivul concurs, este pur și simplu o adunătură de partid a PAS”, a menționat Grigore Novac.

Grigore Novac a remarcat faptul că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu intenționează să legitimizeze teatrul absurdului în care s-a transformat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă