PSRM

30 martie 2022

Deputații BCS: se creează o situație alarmantă cu privire la finanțarea domeniului educației

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco au abordat în cadrul briefingului de astăzi problemele ce țin de finanțarea domeniului educației, unde se creează o situație alarmantă, inclusiv din cauza deficitului bugetar care a atins în anul curent un nivel record – 15,3 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Finanţelor prognozează o sumă și mai mare – de 20 miliarde.

Potrivit afirmațiilor Allei Darovannaia, în raioane situația cu privire la finanțarea bugetară a sistemului educațional este aproape de un dezastru. Astfel, în mai multe raioane, fondurile bugetare alocate pentru educaţie pentru anul 2022 vor fi epuizate până la 1 septembrie. Deja au fost cheltuiți toți banii prevăzuți pentru plata gazelor naturale, iar în unele școli, doar în două luni s-a cheltuit supra bugetul planificat. Transferurile bănești cu destinație specială s-au efectuat doar pentru luna ianuarie, iar dispozițiile de plată, Trezoreria de Stat le execută cu o întârziere de 2-3 săptămâni.

De asemenea, din cauza „optimizării” școlilor, dar și sub influenta altor factori, un număr considerabil de elevi ai gimnaziilor și liceelor din localitățile rurale sunt nevoiți să se deplaseze până la locul de studii în centrele raionale, din care cauză au crescut și cheltuielile pentru transport. Aceasta devine o problemă tot mai mare având în vedere creșterea galopantă a prețurilor la carburanți.

În ce privește achitarea salariilor pentru pedagogi, în buget sunt prevăzute fonduri în acest scop, însă doar până la finele anului de studii, precum și pentru plata unei părți a indemnizațiilor de concediu. Potrivit informațiilor deputatului Vladimir Odnostalco, deficitul total al bugetelor locale constituie circa 6 milioane de lei în raioanele mici și peste 10 milioane de lei în raioanele mai mari. Cei din direcțiile raionale pentru educație nu știu din ce surse vor începe noul an de învățământ. O altă problemă în acest domeniu a fost și rămâne deficitul de cadre.

În legătură cu aceasta, deputații BCS se adresează care guvernul Republicii Moldova cu îndemnul de a soluționa problema privind finanțarea domeniului educației în raioanele țării și să identifice fonduri pentru acoperirea costurilor care au crescut.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă