PSRM

19 ianuarie 2024

Deputații BCS cer respectarea drepturilor cetățenilor în sezonul rece

Astăzi, deputații fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au susținut un briefing în cadrul căruia au atras atenția asupra problemei formării tarifelor la utilități, a lipsei unei compensații adecvate pentru încălzire pe timp de iarnă și au cerut crearea unei comisii speciale care va identifica soluții de stabilire a unor tarife adecvate.

Deputatul Inga Sibova a amintit despre sesiunea extraordinară a Parlamentului de ieri, care poate fi apreciată drept o farsă. „Conform regulilor, astfel de ședințe sunt convocate doar când apare necesitatea de a examina probleme vitale. Dar ieri, deputații PAS au rezolvat o singură problemă- cum să rămână la putere cât mai mult timp posibil. Totodată, problemele care îi preocupă cu adevărat pe cetățeni – facturile exagerate pentru căldură, lipsa compensațiilor, plata pentru așa-numitul tranzit al energiei termice – au fost neglijate.”

Deputatul Vladimir Odnostalco a menționat că fracțiunea BCS a primit deja peste 7.200 de cereri de la cetățeni ce vizează aceste probleme. Deputatul a amintit că anul trecut, la inițiativa BCS, a fost aprobat un moratoriu asupra deconectării utilizatorilor de la resursele energetice în perioada rece. Cu toate acestea, în acest sezon de iarnă, deputații PAS au refuzat să sprijine moratoriul. Și acum guvernul raportează săptămânal despre sutele de consumatori deconectați de la gaz, lumină și căldură.

Deputatul Diana Caraman a numit problema tarifară o infracțiune împotriva cetățenilor din cea mai săracă țară din Europa, unde, potrivit statisticilor, fiecare al treilea locuitor este sub pragul sărăciei, unde oamenii săraci sunt obligați să plătească mai mult de 50% din veniturile lor pentru utilități.

Deputații au reamintit că bugetul pentru 2023 prevedea 5 miliarde de lei pentru fondul de compensare. În bugetul pentru 2024, această sumă constituie 746 milioane lei, de aproape 7 ori mai puțin decât anul trecut. Este clar că acești bani nu sunt suficienți pentru a plăti compensații tuturor consumatorilor.

Deputații au atras atenția și asupra neregulilor legate de noua metodologie de calcul a tarifelor la căldură pentru apartamentele cu încălzire autonomă. Potrivit parlamentarilor, această metodologie a fost elaborată fără a se ține cont de interesele cetățenilor, fără a se ține cont de decizia Curții Constituționale, care la 3 martie 2022 a declarat neconstituțională taxa de 10% pentru căldură în apartamentele cu încălzire autonomă.

În acest sens, fracțiunea BCS solicită crearea unei comisii speciale care va analiza situația în domeniul formării tarifelor și va propune soluții. Deputații au subliniat că fracțiunea BCS va lupta pentru respectarea drepturilor consumatorilor.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă