PSRM

21 iulie 2023

Deputații BCS solicită pedepsirea medicului care a agresat un pacient vorbitor de limbă rusă

Deputații BCS, Grigore Novac și Vladimir Odnostalco au susținut un briefing în cadrul căruia au condamnat acțiunile unui medic de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, care și-a permis să insulte și să agreseze un pacient pentru că l-a salutat în limba rusă.

Președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Grigore Novac, a declarat că a primit pe rețelele de socializare sute de apeluri de la cetățeni revoltați cu privire la această situație. El a menționat că un medic nu trebuie să facă politică la locul de muncă. Medicul depune jurământul lui Hippocrates și trebuie să trateze pacienții, dar nu să facă propagandă și să citească lecții despre limbă, moralitate și istorie.

Potrivit lui Grigore Novac, astăzi au fost semnate contestații la adresa ministerului Sănătății, Consiliului pentru nediscriminare, Procuraturii Generale, ministerului Afacerilor Interne, deoarece prin acțiunile sale criminale această persoană a încălcat în mod vădit mai multe articole din Constituția Republicii Moldova privind egalitatea cetățenilor, dreptul la viață, protecția sănătății, asistența socială, interzicerea incitării la ură etnică.

Deputatul a menționat că, potrivit Codului Penal, această persoană ar putea fi adusă la răspundere penală pentru amenințarea vieții cu o armă, pentru că nu a oferit asistență medicală pacientului, pentru încălcarea drepturilor cetățenilor, neglijarea obligațiilor de serviciu. De asemenea, au fost încălcate legile privind practica medicală, protecția sănătății, drepturile și responsabilitățile pacienților și asigurarea egalității.

Grigore Novac a spus că ministerul Sănătății trebuie să ia decizii concrete și să-l demită pe acest medic, astfel încât acesta să nu facă de rușine Spitalul Republican, să nu discrimineze oamenii, să nu provoace ură în societate.

Deputatul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco, a mai menționat că ministerul Sănătății nu este în drept să „aprobe acțiunile acestui medic prin tăcere”, ci să ia măsuri concrete, deoarece comportamentul acestuia era conștient și avea caracter de agresiune, umilință, constrângere, insulte pe criteriu de naționalitate.

Deputatul a menționat că în timpul acestui incident scandalos din spital, „într-o clipă” au fost încălcate mai multe acorduri internaționale. Este vorba despre Declarația Universală a Drepturilor Omului, Codul Internațional de etică al Asociației Medicale Mondiale, Declarația de la Lisabona privind drepturile pacientului etc.

Deputații au declarat că vor monitoriza strict această situație și sunt în așteptarea reacției autorităților responsabile.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă