PSRM

20 iulie 2023

Deputații BCS au prezentat cinci inițiative pentru sprijinirea sectorului de producție

Astăzi, în cadrul unui briefing, deputații BCS Oleg Reidman și Radu Mudreac au prezentat cinci inițiative ale fracțiunii, care vizează sprijinirea sectorului de producție în republică.

Oleg Reidman a menționat că astăzi, în ședința plenară a Parlamentului, va fi examinat în lectura a doua proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024. Fracțiunea BCS propune completarea acestui proiect cu cinci amendamente menite să stimuleze activitatea de afaceri și să faciliteze condițiile de muncă ale persoanelor fizice.

În primul rând, se propune rambursarea TVA acumulată de companie pentru rambursare, dar care nu a fost plătită de trei ani, în contul companiei. Potrivit deputatului, în caz contrar, există riscul ca întreprinderile să falimenteze.

De asemenea, se propune ca întreprinderea să poată achiziționa din aceste conturi hârtii de valoare de stat și să poată primi profit dacă acest TVA acumulat nu este returnat în bani. „Acest lucru se datorează faptului că TVA, care este plătită de întreprindere și nu este rambursată, creditează bugetul de stat gratuit”, a spus Oleg Reidman.

În al doilea rând, BCS propune restabilirea ordinii în care plata impozitului imobiliar până la jumătatea anului este însoțită de o reducere pentru acest an în valoare de 15%. „Nimeni nu va plăti mai devreme și nu își va folosi fondurile dacă poate plăti mai târziu. Iar diferența de numerar din buget rămâne și este necesar să se împrumute fonduri suplimentare pe piața externă sau internă. Aici ne propunem să stimulăm plata anticipată a impozitului pe bunuri imobiliare prin restabilirea acestei reduceri de 15%”, a spus deputatul.

În al treilea rând, se propune stabilirea unui impozit pe profit de 18% pentru bănci și organizații financiare din sectorul nebancar. „Ca urmare a politicii monetare a BNM, a politicii guvernului, care a dus la inflație, băncile au câștigat în mod nejustificat peste 7 miliarde de lei, practic din buzunarul agenților economici și al cetățenilor. Acest profit nu este asociat cu noile produse ale băncilor, nici cu îmbunătățirea serviciilor lor, nici cu alte eforturi ale băncilor de a obține profituri suplimentare. Acest profit le-a căzut din cer și ar trebui impozitat – conform estimărilor noastre, este vorba despre aproximativ 300 de milioane de lei, ceea ce ar putea reduce volumul împrumuturilor externe”, a spus Oleg Reidman.

Deputatul BCS, Radu Mudreac, a vorbit despre modificările care prevăd asigurarea populației RM cu produse alimentare autohtone și garantează securitatea alimentară a țării. „Ne așteptam ca proiectul de politică fiscală să fie stimulativ. Dar acesta nu conține sprijin pentru sectorul agroalimentar. Iată de ce propunem amendamentele respective”, a spus deputatul.

Astfel, în cel de-al patrulea rând, BCS propune ca cetățenii care doresc să investească în sectorul zootehnic al țării să fie scutiți de plata impozitului pe venit pe un termen de 5 ani de la începerea activității. „Acest lucru va stimula dezvoltarea sectorului, care astăzi se bazează pe importuri și moare de la an la an”, a spus deputatul.

În al cincilea rând, ne referim la una dintre măsurile care a fost deja adoptată de Parlament, dar anulată de actuala guvernare. Este vorba despre plasarea pe rafturile comerciale a cel puțin 50% produs autohton. „Din păcate, autoritățile au anulat această lege, iar Republica Moldova se transformă într-o țară care nu produce bunuri, ci doar exportă materie primă”, a remarcat Radu Mudreac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă