PSRM

30 ianuarie 2024

Deputații BCS au contestat la CC posibilitatea organizării unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat astăzi Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea părții a doua a articolului 184 din Codul Electoral, care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Potrivit autorilor sesizării, această prevedere este ilegală. Adresarea a fost semnată de președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea și președintele PCRM, Vladimir Voronin.

Vlad Batrîncea a amintit că în luna ianuarie a acestui an, majoritatea parlamentară a modificat articolul 184 din Codul Electoral în grabă, în anul alegerilor prezidențiale, fără consultații cu organizațiile internaționale, a Comisiei de la Veneția. Potrivit deputatului, Moldova acum nu are nevoie de referendum, acestea fiind doar niște jocuri politice.

„Un referendum național este o procedură pe care multe țări au efectuat-o înainte de aderarea la UE. Dar acest lucru se întâmplă după ce țara candidată primește o invitație de la Bruxelles pentru a deveni parte a UE. Nu am primit încă o astfel de invitație, abia începem negocierile care vor avea loc de-a lungul anilor”, a spus Vlad Batrîncea.

El a menționat că actuala guvernare are nevoie de un referendum doar pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și pentru ca Maia Sandu să primească un al doilea mandat prezidențial.

Prin urmare, modificarea Codului Electoral este ilogică și contradictorie: „…Referendumul nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și 60 de zile după ziua alegerilor generale parlamentare și prezidențiale”, dar „poate avea loc în aceeași zi”.

Deputații au amintit că Curtea Constituțională a vorbit deja de două ori despre inadmisibilitatea organizării în același timp a unui referendum național și a alegerilor, subliniind necesitatea respectării unor reguli de procedură clare și precise pentru a preveni confuzia în percepția alegătorilor.

Parlamentarii au menționat că această regulă simplă este prevăzută și de Codul Bunelor Practici electorale adoptat de Comisia de la Veneția și de Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2019.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă