PSRM

26 decembrie 2023

Deputații BCS acuză conducerea țării de trădare de patrie

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, Vlad Batrîncea, deputații BCS, Grigore Novac și Diana Caraman au sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova în vederea examinării acțiunilor conducerii de vârf a țării sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de patrie și admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la funcția de guvernator al BNM.

Sesizarea a fost semnată de către deputații BCS, precum și de ex-președinții Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon.

Vlad Batrîncea a menționat că acțiunile președintelui Maia Sandu și ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de numire a unui cetățean român în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, încalcă grav legislația națională, iar acțiunile acestora pot fi calificate drept trădare de patrie.

„Este o bătaie de joc față de legile Republicii Moldova și față de bunul simț. Banca Națională este autoritatea națională de reglementare a pieței financiar-bancare a țării care protejează interesele naționale ale țării. Legea cu privire la BNM prevede că guvernatorul Băncii Naționale trebuie să fie un profesionist cu o reputație impecabilă, apolitic și, desigur, cetățean al Republicii Moldova. Considerăm că în Moldova există oameni bine pregătiți care pot ocupa această funcție”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Deputatul Diana Caraman a atras atenția asupra faptului că semnarea de către Maia Sandu a decretului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova viitorului conducător al BNM, cu câteva ore înainte de numire, indică asupra excesului de putere din partea șefului statului, deoarece nu este clar pe ce bază s-a făcut acest lucru.

Deputatul Grigore Novac a subliniat că fostul șef al BNM, Octavian Armașu, merita demis, dar acest lucru nu justifică numirea unui nou guvernator cu încălcarea tuturor normelor legale și morale. „Sandu a depus jurământul de credință față de Patrie cu mâna pe Constituție și trebuie să-l respecte”, a subliniat deputatul socialist.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă