PSRM

29 septembrie 2015

Deputatul socialist Andrei Neguţa participă la sesiunea APCE

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, în orașul francez Strasbourg are loc sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE). Din delegația permanentă a Parlamentului Republicii Moldova face parte și deputatul în Parlamentul RM din partea Partidului Socialiștilor, membrul comisiei pentru politică externă și integrare europeană, ambasadorul Andrei Neguța.

 Andrei Neguţa a ţinut un discurs în fața APCE în cadrul căruia s-a referit la situația din Moldova, în special la regimul politic din țară care utilizează represiuni politice față de cetățenii ce gîndesc altfel.

“Doresc să vă vorbesc despre o situație foarte alarmantă creată în Moldova. La 6 septembrie curent în timpul unei acțiuni de protest pașnice în faţa Procuraturii Generale din Chișinău, au fost reținuți 8 activiști, inclusiv Grigore Petrenco, ex-deputat în Parlamentul Moldovei, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în anii 2007-2014, care în luna iunie curent, aici în această clădire i-a fost atribuit titlul de membru de onoare a Adunării Parlamentare.

Participanții la acțiunea de protest nu au întreprins acțiuni violente față de polițiști, nu au fost vandalizate clădirile guvernamentale. Ei au încercat pașnic să instaleze corturi lîngă Procuratură și să-l determine pe Procurorul General să demisioneze. Polițiștii au curmat brutal acțiunea de protest, au reținut 8 protestatari, utilizînd față de ei forţa fizică. În materialele video se observă clar cum un polițist îl bate crunt pe Pavel Grigorciuc,” a declarat deputatul.

Ambasadorul A. Neguţa a declarat că din cauza represiunilor politice faţă de oponenţii regimului actual a provocat indignarea întregii societăţi moldoveneşti – atît a adepţilor viziunilor de stînga, cît şi a celor de dreapta.

„La 27 septembrie, la Chişinău, a avut loc un marş de protest în masă, la care au participat zeci de mii de cetăţeni, care au protestat împotriva regimului criminal-oligarhic din Moldova. În rezoluţia adoptată, participanţii la marş au cerut eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor politici, arestaţi la 6 septembrie.

În centrul Chişinăului au fost instalate deja cîteva orăşele de corturi ale protestatarilor. Mii de oameni din toate colţurile Moldovei îşi petrec nopţile lîngă clădirile guvernamentale în frig şi ploi torenţiale şi nu intenţionează să plece de acolo. Gradul de neîncredere față de autoritățile din Republica Moldova creștere în fiece oră. În opinia majorității absolute a experţilor de autoritate, unica modalitate de depăşire a actualei crize politice din Moldova, reprezintă alegerile parlamentare anticipate.”

Deputatul a  îndemnat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să adopte o declaraţie specială, prin care ar condamna represiunile politice şi alte practici criminale ale regimului oligarhic din Republica Moldova, care încalcă drepturile fundamentale ale omului şi cetăţeanului ţării, şi ar cere eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor politici din Republica Moldova.

Pe ordinea de zi a sesiunii APCE sînt incluse 27 de chestiuni.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă