PSRM

22 iulie 2019

Deputatul Golovatiuc consideră că nu era necesar să fie așteptat raportul Kroll. Era necesar de atacat în judecată

Vladimir Golovatiuc consideră că angajații responsabili din sectorul bancar trebuiau să răspundă pentru furtul miliardului fără să aștepte stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei, transmite eNews

Deputatul fracțiunii parlamentare a PSRM, Vladimir Golovatiuc, care a vorbit în direct la postul de televiziune „NTV Moldova”, și-a exprimat opinia că este timpul de a fi trași la răspundere, inclusiv penală, angajații din sectorul bancar ce au pregătit documentele care au făcut posibilă acordarea creditelor problematice:
„Banii au fost retrași sub formă de credite. Și există ofițeri de credite care au pregătit afacerea. Care au pregătit materiale pentru comitetele de credit corespunzătoare, pentru Consiliul în care au fost aprobate aceste credite. Pentru emitere – sunt oameni concreți. Ei au încălcat regulamentul. Ei au încălcat unele acte normative. Și asta presupune un articol penal. Ei au provocat daune acționarilor! Mă scuzați, dar cine a fost acționar al Băncii de Economii? Inclusiv – statul. De aceea nu trebuie să așteptăm nici Kroll-1, nici Kroll-2, nici Kroll – 5… Era necesar să acționeze Guvernul, care reprezintă statul și care are în subordinea sa persoane oficiale care erau responsabile – reprezentanții statului în Consiliul Băncii de Economii. Ei trebuiau să atace în judecată anumiți manageri, ofițeri de credite.

Întîrzierea investigării problemei principale: “unde sunt banii” și “cum să-i recuperăm”… În sistemul bancar activează mii de persoane. Și, probabil, cunoscînd specificul bancar… eu înțeleg că unii șefi de subdiviziuni dau instrucțiuni angajaților săi: – “faceți aceasta și … cealaltă”… și oamenii nu înțeleg. Ei o fac încălcînd normele legale! Iar în acest caz, dacă ar fi trași la răspundere penală pentru daunele provocate băncii – adică acționarului – “A”, “B”, “C” și așa mai departe… ei s-ar fi gîndit înainte de a-și pune semnătura că împrumutul este în regulă și poate fi emis”, sugerează deputatul și șeful Comisiei parlamentare, Vladimir Golovatiuc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă