PSRM

05 decembrie 2016

Deputatul Bogdan Ţîrdea a participat la ce-a de-a X-a ediţie a Forumului European-rus

Deputatul în Parlamentul RM din partea fracţiunii PSRM, politologul Bogdan Ţîrdea,  a participat la ce-a de-a X-a ediţie a Forumului European-rus cu tema ”Conflictul dintre Occident şi Rusia: anul 2016”, care se desfăşoară la Bruxelles în perioada 4-5 decembrie, curent.

În cadrul forumului, Bogdan Ţîrdea a susţinut un discurs cu privire la              falimentul sistemului ordinii mondiale. Potrivit deputatului, în anii 90 s-a produs criza sistemului bipolar al relațiilor internaționale. Acest faliment a condus la dispariţia mai multor state, printre care Iugoslavia, Republica Democrată Germană, Cehoslovacia, a sistemului de securitate, provocînd, totodată, o criză a unei serii de institute mondiale – ONU, OSCE, ale căror roluri s-au deplasat spre NATO, APCE, CEDO.

Sistemul unipolar a avut ca si consecință razboialele din Irak, Afaganistan,  Libia, Siria. Dar și acest sistem unipolar nu a putut dura. Aventurile militare ale SUA, datoria externa de 20 trilioane dollari, cheltuielele militare exorbitante, criza economică mondială –au surminat SUA.

15327592_1842441915974525_491766916_nÎn discurs, Țîrdea a menționat că începînd cu anul 2008, mai precis cu evenimentele din 08.08.08, a luat start falimentul sistemului de ordine mondială unipolar: ”Şi evenimentele din Ucraina,  în cadrul cărora a fost  pierdută Crimeea, şi cele din Siria, unde SUA, de facto, au suferit înfrîngere, ratînd rolul de lider în regiune – sînt, mai degrabă, o consecinţă, decît o cauză. Războiul din Siria a lansat criza migranţilor, iar aceasta a intensificat criza  institutelor UE şi destrămarea însăşi a UE. Abandonarea UE de către Marea Britanie a provocat o breşă în Uniunea Europeană, după care vor urma şi alte state… Este important şi faptul că criza unipolarităţii a transformat mai multe state în „state efemere”. La acestea pot fi trecute Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Irak, Siria, Libia şi altele. Aceste state riscă să dispară în viitorul cel mai apropiat, în cazul în care elitele politice vor manifesta aceleasi abordari politice.” Transformarea Chinei în prima putere economica a lumii, iar a Rusiei în supraputere militară, fapt recunoscut la 17 noiembrie chiar de Barack Obama –sunt probe incontestabile a resetarii ordinii mondiale și ale ierarhiilor globale.

De asemenea, deputatul a participat la masa rotundă cu tema: ”Liniile de frontieră ale Eurasiei: Ucraina şi Siria, doi ani mai tîrziu”.

15301178_1842441732641210_196529815_nÎn cadrul evenimentului, Bogdan Țîrdea a ținut să menționeze că oriunde Occidentul a riscat să intervină, a pierdut partida și toate proiectele de bază ale Occidentului au eşuat, drept exemplu fiind, razboiul din Georgia (08.08.2008), războiul din Siria unde SUA practic au pierdut, iar în Ucraina s-au împotmolit și au ratat controlul asupra Crimeii, care era miza principala a jocului. Majoritatea proiectelor occidentale în zona de Est au esuat: GUAM, Parteneriatul Estic, extinderea NATO spre est, extinderea UE spre CSI,   blocada economică a Rusiei, “războiul de 4 zile” din Carabahul de Munte (1-5 aprilie 2016), „protestele pentru pamint” din Kazahstan (Земельный Майдан) din 24 aprilie-5 mai 2016, “Maidanul electric” din Armenia. Evident, criza sistemului unipolar va atrage dupa sine si alte conflicte, razboaie informationale, economice si de alt gen. Dar trendul deja nu mai poate fi schimbat.

La forum au participat mai mulţi demnitari din UE şi Federaţia Rusă, analişti politici, jurnalişti şi profesori universitari oficiali din Europa şi Rusia, printre care: Tatiana Jdanok, deputat în Parlamentul European din partea Letoniei; Vladimir Cijov, Ambasador al Rusiei în UE; Luc Devigne, director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă; Marc Franco, Şeful delegaţiei Comisiei Europene la Moscova, Giulietto Chiesa, politolog, membrul parlamentului european (2004-2009), Konstantin Zatulin, deputat in Duma de Stat, Natalia Narochnițcaia, președintele al Institului pentru Democrație și Cooperare din Paris, Raymond McGovern-analist CIA (1963-1990), cofondator la Veteran Intelligence Professionals for Sanity ş.a.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă