PSRM

10 martie 2022

Deputații PSRM au înregistrat în Parlament inițiativa care prevede scutirea producătorilor agricoli de plata accizei pentru motorina

Deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizului la motorină pentru producătorii agricoli. Banii urmează să fie alocați din bugetul de stat în Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.

Potrivit autorilor, prețul la motorină s-a dublat în ultima jumătate de an. Astfel, dacă în luna august-septembrie 2021, un litru de motorină putea fi procurat cu 10,15 lei, acum la începutul lucrărilor de primăvară acesta a ajuns să coste peste 25 de lei și este în continuă creștere.

Conform datelor BNS, media anuală a suprafețelor însămânțate cu culturi agricole se menține în jur de 1,5 mil. hectare, iar consumul de motorină pentru ciclu întreg de producție se ridică la 100 litru/ha. Astfel, consumul anual de motorină în sectorul agricol este peste 150 de mii de tone de motorină fără a lua în calcul și suprafețele de vii și livezi.

”Un calcul simplu ne arată că, doar pentru cultura plantelor în anul curent se cheltuie peste 3 miliarde lei – la prețul de achiziție angro (20,3 lei/litru).La moment acciza pentru 1 tonă de motorină este de 2980 lei, ce ar însemna că doar prin plata accizei la motorină agricultura varsă în buget peste 447,0 milioane lei”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Socialiștii atrag atenția și asupra faptului că majorarea prețului la motorină duce inevitabil și la scumpiri în lanț atât a materiei prime agricole, cât și a produselor prelucrate – prețul la produsele de panificație, ulei, furaje. Potrivit deputaților PSRM, scutirea producătorilor agricoli de plata accizei pentru motorina utilizată în procesul de producție agricol este doar una din soluțiile propuse care ar permite salvarea sectorului agricol de colaps.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă