15 decembrie 2020
Deputații PSRM au discutat prioritățile pentru următoarele ședințe ale Parlamentului
La ședința de marți, a fracțiunii parlamentare a PSRM din 15 decembrie, cu participarea șefului statului, Igor Dodon, s-a subliniat din nou că se acordă atenție maximă proiectelor legilor bugetar-fiscală, a bugetului de stat, a celui pentru asigurare socială și medical. În decurs de aproape două săptămâni, au fost adunate sute de propuneri, care urmează a fi analizate, iar cele mai reușite să fie susținute în lectura a doua și finală.
Astfel, PSRM va susține inițiativa de a amâna, cu jumătate de an, aplicarea cotei unice de TVA de 12% pentru produsele din agricultură. Decizie reprezintă un suport pentru producătorii agricoli, stimulând ca aceștia să vândă ce au acumulat în roada din acest an cu o cotă de TVA de 8% până la 1 iulie, 2021. La fel vom susține o altă inițiativă a deputaților noștri, de a păstra plafonul de 200 de euro pentru impozitarea coletelor cu produse cumpărate online de peste hotare. Proiectul inițial al politicii bugetar-fiscale prevede reducerea plafonului până la 100 de euro.
Deputații PSRM au salutat avizul pozitiv al Guvernului la amendamentul propus la inițiativa lui Igor Dodon, ca peste 690 de mii de pensionari și alți beneficiari de plăți sociale să primească, în preajma sărbătorilor Pascale, a câte 1000 de lei. Această indemnizație unică, ce costă bugetul de stat aproape 700 de milioane de lei, va fi primită de beneficiarii de pensii și alte plăți sociale care au un venit lunar mai mic de 4 mii de lei.
Din prioritățile PSRM pe agenda parlamentară imediat următoare figurează și proiectele de legi care prevăd reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani. La fel în apărarea drepturilor persoanelor în etate, vom susține proiectul nostru de a interzice patronilor concedierea persoanelor ajunse la vârsta de pensionare.
Fracțiunea PSRM va insista pentru votarea, în două lecturi, a proiectului legii care are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, ca urmare a furtului miliardului. Altfel spus, vom anula așa-numita „lege a miliardului”, care a pus întreaga povară a acestei fraude pe umerii cetățenilor noștri.
Deputații socialiști vor insista și pe aprobarea proiectului de hotărâre prin care se stabilește că Ziua Europei în Moldova este marcată pe 8 mai. Propunerea vine să scoată din polemicile aprinse din ultimii ani, ce sărbătoare este marcată în data de 9 mai. Urmează că la această dată, 9 mai, să fie sărbătorită doar Ziua Victoriei, o tradiție care are deja peste 70 de ani la poporul nostru.