PSRM

20 iulie 2023

Deputații PSRM au criticat ”conlucrarea” dintre Chișinău și ATO ”Gagauz Yeri”

Astăzi, deputații BCS, Grigore Novac și Feodor Gaguz au susținut un briefing în cadrul căruia au condamnat relațiile de colaborare stabilite dintre guvernarea PAS și Autonomia Găgăuză, numindu-le distructive.

Grigore Novac, membru al grupului de lucru dintre Parlamentul RM și Adunarea Populară a Găgăuziei, a menționat că în pofida unui lucru enorm care se face în cadrul acestui grup în vederea armonizării legislației și apropierea Autonomiei de Chișinău, guvernarea PAS doar mimează dorința de a identifica anumite consensuri pe această dimensiune.

În special deputatul s-a referit la inițiativa BCS cu privire la includerea în componența Consiliului Superior al Procurorilor a procurorului Găgăuziei, inițiativă susținută de Comisia de la Veneția, dar respinsă de PAS, și mai nou, la inițiativa PAS de a diminua bugetul Autonomiei anual cu peste 100 mln. lei. ”Prin asemenea inițiative ne va fi greu să ajungem la un consens cu locuitorii Autonomiei”, a subliniat Novac.

Feodor Gagauz a calificat inițiativa PAS de a modifica Codul Fiscal prin stabilirea restituirii impozitelor și taxelor TVA, în special, a agenților economici din autonomie de la bugetul autonomiei găgăuze, drept o nouă crimă socială.

”Acest lucru este în contradicție cu Legea despre statutul juridic special al Găgăuziei și practica europeană privind relația dintre stat și o autonomie. Calificăm aceste planuri ale partidului proprezidențial ca fiind o răzbunare împotriva locuitorilor autonomiei, care în 2020 au acordat Maiei Sandu doar 2% din voturi”.

Gagauz consideră că guvernarea PAS ar putea să folosească acest șantaj financiar și în raport cu alte regiuni care nu cred în PAS și consideră că așa ”oameni buni” în frunte cu Maia Sandu îngroapă viitorul Republicii Moldova.

”PSRM se va opune aprobării acestui proiect ilegal și cheamă toate forțele de opoziție să susțină aceste eforturi pentru a da jos PAS și a restabili încrederea în viitorul țării noastre”, a concluzionat deputatul PSRM.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă