PSRM

27 ianuarie 2015

Deputaţii PSRM au comemorat victimele Holocaustului

Deputaţii şi membrii Partidului Socialiştilor, în frunte cu preşedintele formaţiunii, Igor Dodon, au depus flori la monumentul victimelor Holocaustului, evenimentul a fost prilejuit de Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului.

Socialiştii au comemorat victimele printr-un minut de reculegere.

Igor Dodon a remarcat că astăzi comemorăm o zi tragică pentru toată omenirea. “Ne aducem aminte de una dintre cele mai fioroase pagini din istoria omenirii. Din păcate, exterminarea oamenilor după criterii de naţionalitate, în secolul XX, a avut loc şi înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, şi după acesta. Dar niciodată această crimă nu a fost atît de îngrozitoare. Doar în unul din lagărele de concentrare – Oświęcim  – au fost ucişi, după date diferite, de la 1,5 pînă la 2,2 milioane de oameni, 1 milion dintre care au fost evrei”, a menţionat liderul Partidului Socialiştilor.

Preşedintele PSRM a declarat că în această zi poporul moldovenesc vine să împărtăşească durerea poporului evreu. În acelaşi timp, formaţiunea califică drept revoltător faptul că unii istorici încearcă să mascheze, să treacă sub tăcere sau să înfrumuseţeze adevărul despre Holocaust.

„Partidul Socialiştilor, în ultimii cîţiva ani, a vorbit în repetate rînduri despre pericolul remodelării istoriei şi despre necesitatea de studiere, în Moldova, a istoriei plaiului natal. Sarcina şi obligaţia noastră în faţa generaţiilor viitoare este de a face tot posibilul pentru ca memoria acestor pagini oribile ale istoriei să nu se stingă. Din partea noastră, vom face tot posibilul pentru includerea în programul de studii, în cadrul istoriei Moldovei, a orelor dedicate istoriei Holocaustului”, a spus în încheiere Igor Dodon.

Ziua Internaţională a Memoriei victimelor Holocaustului a fost instituită prin rezoluţia Adunării Generale a ONU 60/7 din 1 noiembrie, 2005. Opţiunea privind data comemorării a fost condiţionată de faptul că, la 27 ianuarie 1945, trupele militare sovietice au eliberat lagărul de concentrare Oświęcim. După estimările istoricilor, numărul total al victimelor Holocaustului depăşeşte cifra de 6 milioane de oameni.

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă