PSRM

21 ianuarie 2022

Deputații PSRM: Amendamentul PAS la Legea avocaturii este un atac la independența avocaților

Amendamentul PAS la Legea avocaturii este un atac la independența avocaților și o modalitate de a asupri una din profesiile libere. Declarația a fost făcută de deputații PSRM,  Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea, într-o conferință comună cu președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.

Adrian Lebedinschi a declarat că prin propunerea de a anula garanțiile avocaților se încearcă de a-i împiedica pe aceștia să-și apere clienții în instanță.

”Amendamentul nu prezintă o claritate și de fapt duce la asuprirea uneia din profesiile libere, cum sunt avocații. Prin anularea garanțiilor avocaților prevăzute în Legea avocaturii se încearcă a supune avocații ca să nu-și apere clienții săi”, a spus Lebedinschi.

Vasile Bolea a adăugat că prin acest amendament se pune o presiune pe avocați. Vicepreședintele comisiei juridice, numiri și imunități a făcut apel la autorii proiectului să retragă inițiativa de pe ordinea de zi a Parlamentului. Bolea a menționat că documentul trebuie să fie supus unor consultări largi, după care să fie propus plenului.

”Sper că în ultimul ceas guvernarea ne va auzi. Nu este o solicitare din partea opoziției, noi vorbim din numele colegilor noștri, avocaților, care zilnic se confruntă cu abuzuri din partea procurorilor care nu dau posibilitate ca avocații să-și exercite activitatea de apărare în instanță”, a spus Bolea.

Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a declarat că inițiativa PAS nu a fost consultată cu cei care sunt vizați. Totodată, acesta spune că proiectul majorității va duce la înlăturarea garanțiilor profesiei de avocat.

”Nu putem accepta această variantă până nu va fi consultată public și pe larg cu avocații”, a declarat Popescu.

Acesta a mai spus că a primit informația potrivit căreia anumiți procurori din Procuratura Anticorupție emit ordonanțe prin care anulează contractele dintre avocat și client și solicită avocați din oficiu. De asemenea, Popescu afirmă că procurorii au primit indicația de a face lista tuturor avocaților care au intrat în grevă în semn de protest față de amendamentul PAS.

”Am informații care au parvenit de la avocați și judecători că s-au format grupuri de procurori care merg prin instanțe, fac copii la mandatele avocaților, care nu se prezintă în judecată, care ulterior să-i pună într-o listă neagră”, a menționat avocatul.

Contrar apelurilor făcute de opoziție și avocați, majoritatea parlamentară a inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare de vineri proiectul care prevede modificarea Legii avocaturii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă