PSRM

31 martie 2022

Deputații PAS nu au susținut propunerea BCS de a examina proiectele de lege referitoare la susținerea agricultorilor

Majoritatea parlamentară a respins propunerea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a examina în ședința plenară de joi proiectele de lege referitoare la susținerea agricultorilor. Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a declarat că este vorba despre inițiativa opoziției care prevede reducerea accizelor la carburanți cu 50%.

”Solicităm să fie inclus în ordinea de zi pentru a fi dezbătut astăzi, pentru că agricultorii au nevoie de un suport de durată scurtă și medie. Vedeți care este prețul la motorină, care face parte din costul de producție. Agricultorii sunt nevoiți să investească cu mult mai multe surse financiare pentru a produce ceva. Avem informații că unii agricultori mici și mijlocii, care suferă în primul rând, au început să semene cu semințe necalitative pentru că nu au bani pentru a procura alte tipuri de semințe. Au crescut drastic și prețurile la piesele de schimb. Ceea ce o să sădim, aceea vom strânge.

Suportul care se propune cu restituirea accizelor la motorină, constituie în medie 300 de lei la ha, surse financiare care pot fi achitate pe parcursul unui an agricol. Noi vorbim de suportul la începutul anului agricol. Anul trecut, agricultorii care au suferit ca urmare a calamităților și am înaintat o solicitare de a fi compensate cu 51 de milioane d elei, nu le-au fost acordați. Contăm ca măcar în acest an să încercăm un prim pas în suportul în acest domeniu”, a declarat Mudreac.

Potrivit inițiativei prezentată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, litrul de motorină s-ar putea ieftini cu aproape 6 lei, iar cel de benzina – cu peste 8 lei. Proiectul prevede reducerea accizelor la carburanți cu 50%, ceea ce va constitui o micșorare de 1,50 lei pentru motorină și cu 3,50 lei la benzină.

De asemenea, o altă prevedere se referă la scutirea de TVA la importul carburanților, care va duce la micșorarea prețului cu 4,5 lei la un litru de motorină și 4,62 lei pentru un litru de benzină.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă