PSRM

26 noiembrie 2021

Deputații PAS au majorat vârsta la care se va ieși la pensie în Moldova

Din 01 ianuarie 2022, vârsta de pensionare în Moldova va crește. Deputații PAS au votat, joi noaptea, în prima lectură, legea prin care vârsta la care se va ieși la pensie va crește treptat pentru femei până la 63 de ani, iar pentru bărbați revine de la 62 la 63 de ani. Legea a fost criticată dur de opoziția parlamentară, care a votat împotriva proiectului.

Autorul proiectului, deputatul PAS Dan Perciun, susține că decizia de a majora vârsta de pensionare este una dificilă, dar necesară, pentru a putea asigura viabilitatea fondului de pensii și finanța în viitor creșterea pensiilor. Potrivit deputatului PAS, majorarea vârstei de pensionare va face anul viitor o economie la buget de 1,5 miliarde de lei, în următorii patru ani 6-7 miliarde de lei.

”Pentru a putea plăti pensii mari și a ieși la pensie mai devreme este necesar să avem cât mai mulți cetățeni care contribuie la bugetul asigurărilor sociale”, a declarat Perciun.

Deputatul PAS a criticat legea votată, anul trecut, la inițiativa PSRM prin care a fost micșorată vârsta de pensionare pentru femei până la 57, iar pentru bărbați – la 62 de ani, pe care a calificat-o drept ”o execuție pe loc”.

Potrivit legii PAS, la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi 63 de ani, pentru femei va fi 59,6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta de pensionare va crește gradual pentru femei până la 63 de ani în 2028.

PSRM a calificat legea PAS drept un genocid social, o lege antipopulară și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova.

Amintim, din 01 ianuarie 2022, femeile urmau să iasă la pensie la 57 de ani, iar bărbații la 62 de ani. Parlamentul a votat, anul trecut, inițiativa PSRM care prevede micșorarea vârstei de pensionare, după ce în 2016, Guvernul Filip a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă