Astăzi, Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, împreună cu deputații BCS Grigore Novac, Radu Mudreac și Constantin Starîș, a avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, care se află în Moldova pentru a discuta proiectul de lege privind Curtea Constituțională, propus de actuala guvernare.
Vlad Bătrîncea a salutat vizita oficialilor europeni la Chișinău, subliniind importanța consolidării unui stat de drept autentic, prin asigurarea independenței instituțiilor-cheie ale justiției, inclusiv Curtea Constituțională, Procuratura și Consiliul Audiovizualului.
Totodată, deputații BCS au exprimat preocupări cu privire la riscurile pe care le comportă modificările propuse de guvernare la proiectul de lege privind Curtea Constituțională.
Astfel, deputații au evidențiat mai multe aspecte problematice, precum introducerea competenței Curții Constituționale de a examina circumstanțele suspendării Președintelui, interimatul funcției acestuia și imposibilitatea exercitării atribuțiilor prezidențiale pe o perioadă mai mare de 60 de zile. Potrivit parlamentarilor, deși Constituția prevedea și până în prezent această competență, faptul introducerii ei în lege, presupune intenția guvernării de a legifera suspendarea subiectivă a Președintelui, pentru oricare alte „situații”, decât cele de natură penală.
Un alt subiect de preocupare l-a constituit modificarea procedurii de numire a judecătorilor Curții Constituționale cu trei luni înainte de expirarea mandatelor actualilor judecători. În opinia deputaților, această reglementare presupune intenția guvernării de a numi în funcție judecătorii noi încă în perioada mandatului actualului parlament.
De asemenea, au fost criticate modificările propuse privind declararea neconstituționalității unui partid politic. Noile prevederi permit Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, ministrului Justiției sau Procurorului General să inițieze direct aceste proceduri, fără a mai necesita hotărâri prealabile ale Parlamentului, Colegiului Procuraturii Generale sau Ministerului Justiției. Actualmente, astfel de sesizări sunt posibile doar în temeiul unor hotărâri ale acestor instituții.
În acest context, reprezentanții BCS au solicitat Comisiei de la Veneția sa monitorizeze situația pentru a preveni eventuale abuzuri din partea guvernării.