PSRM

19 octombrie 2021

Deputații BCS: PAS intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că PAS intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară, în special, Compania Publică Teleradio Moldova și să o transforme în unealtă a guvernării. Despre aceasta a anunțat astăzi în cadrul unui briefing, Adela Răileanu, deputat BCS, vicepreşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Adela Răileanu a declarat că PAS, fără discuții publice, fără expertiza Consiliului Europei, fără a apela la experiența instituțiilor similare din alte țări, își dorește subordonarea audiovizualului controlului parlamentar. De fapt, să revină la vechea formulă de instituție de stat. Deputatul a menționat că actuala guvernare modifică legea astfel ca să poată demite componența actuală a Consiliului Audiovizualului, astfel că „se va transforma în unealtă a guvernării și va face legea așa cum îi va cere PAS”.

De asemenea, Parlamentul intenționează să numească componența Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio Moldova și să desemneze președintele acestei instituții.

Totodată, deputatul Adela Răileanu a atenționat organismele internaționale, ONG-urile de specialitate și misiunile diplomatice că proiectul de modificare a Codului vine să elimine total independența atât a CA cât și a Consiliului de Supraveghere al Companiei „Teleradio-Moldova” cu supunerea politică totală.

”Aceste modificări contravin tuturor expertizelor și recomandărilor internaționale care au stat la baza adoptării actualului Cod, direct Constituției RM precum și mai multor acorduri internaționale, afectează libera exprimare și vin să impună cenzura” a conchis deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă